Per Sandberg utfordrer stortingsplassen til Christian Tybring-Gjedde:

I strupen på Frp

Per Sandberg advarer mot å tro at han er sjanseløs til å kapre stortingsplass for Liberalistene. – Vent og se, sier han.

KAMPKLAR: Per Sandberg (60) mener hans nye parti Liberalistene har en reell sjanse til å havne på Stortinget. Valgekspertene tror det er umulig. Foto: Gunnar Ringheim
KAMPKLAR: Per Sandberg (60) mener hans nye parti Liberalistene har en reell sjanse til å havne på Stortinget. Valgekspertene tror det er umulig. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den politiske sluggeren har vendt Frp ryggen og kan komme til å stjele velgere nok til å utfordre Oslo-mandatet til sin tidligere partikollega Christian Tybring-Gjedde.

PUBSJEFENE: Bahareh Letnes driver Grand Bar i Halden sammen med Per Sandberg. Hun mener norsk politikk blir morsommere ved samboerens comeback. Foto: Gunnar Ringheim
PUBSJEFENE: Bahareh Letnes driver Grand Bar i Halden sammen med Per Sandberg. Hun mener norsk politikk blir morsommere ved samboerens comeback. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer

Regnet høljer ned i Halden denne ettermiddagen. Mørket siger allerede inn over grensebyen. På Grand Bar tenner daglig leder Bahareh Letnes (30) lysene og setter på kaffe mens samboer Per Sandberg (60) sjekker at alt er som det skal før dørene åpnes for gjestene.

Regelmølje

Som nybakt pubgründer har Sandberg fått en rekke aha-opplevelser de siste månedene.

- Jeg har aldri sett maken til regelmølje. I dag har jeg sittet tre timer i telefon med byråkratiet for å hjelpe en ansatt. Å drive restaurant med alle de kontrollmekanismene, vanvittig, spør du meg.

BAR: Per Sandberg og Bahareh Letnes har åpnet bar i Halden, og vi var med på åpningen. Vis mer

- Under mine bedriftsbesøk rundt om i landet opp gjennom årene, som statsråd og stortingsrepresentant, har jeg jo fått høre hvilke utfordringer de har med byråkratiet. Men jeg hadde aldri trodd at det var så komplisert. Til tross for at regjeringen jeg var en del av har hatt forenkling på bordet i hvert eneste regjeringsmøte. Hvis dette er forenkling, hvordan var det da før, spør Per Sandberg.

Bryte lydmuren

I august 2018 søkte han avskjed som fiskeriminister og trakk seg fra nestledervervet i Frp etter tolv år som Siv Jensens nærmeste allierte. I høst gikk Sandberg til det drastiske skrittet å melde seg ut av partiet han i 20 år representerte på Stortinget. Nå vil 60-åringen fortsette sin politiske karriere i Liberalistene.

Nylig bidro Per Sandberg med erfaring fra sine utallige valgkamper under en strategisamling på Sørlandet med Liberalistenes ledelse.

- Vi må komme på banen og gjøre Liberalistenes politikk mer kjent. Jeg skal bidra til at partiet bryter gjennom lydmuren. Hvis Liberalistenes valgkomité spør meg om jeg vil stå på førsteplass i Oslo, Østfold og Akershus, skal jeg ha svaret klart. Det som skal til nå er at Liberalistene får inn en talsperson på Stortinget. Da er mye gjort, sier Sandberg.

Takket nei til Frp

Trønderen forteller at han for noen måneder siden takket nei til et tilbud fra Frp i Nord-Trøndelag om å toppe stortingslista for fylket han var innvalgt for i 1997-2005, før han representerte Sør-Trøndelag fra 2005 til 2017.

- Jeg dro opp og snakka med dem, men meldte tilbake etter ei stund i tenkeboksen at det ikke var aktuelt.

- Hvorfor ville du ikke?

- Fordi jeg vet med meg selv at hvis jeg nå hadde blitt en del av Fremskrittspartiets stortingsgruppe så måtte jeg engasjert meg sterkt i diverse prosesser. Det har jeg ikke lyst til. Jeg vil drive politikk, jeg.

- Hvilke prosesser?

- Det politiske retningsvalget. Jeg var sterk motstander av at Frp gikk ut av regjeringen. Det er jo ingen ting som tyder på at det er enkelt å gå inn igjen i regjering, slik de nå holder på. Frp er i ferd med å styre inn mot det såkalte sentrum. Sentrumsbobla må snart sprekke, det er ikke plass til flere inni der, sier Per Sandberg.

Kontrollspørsmålene

Han mener at Liberalistene har mye å tilføre norsk politikk.

– Partiet består av utrolig mange oppegående, intelligente mennesker som er opptatt av politiske prinsipper. Det har jeg savnet i Frp. Når nye regler og forskrifter skal innføres, må vi stille to kontrollspørsmål, som vi i sin tid lærte av Carl I. Hagen: Hvordan slår dette ut for det private næringslivet? Hvordan slår det ut for enkeltmennesket? Jeg er ganske sikker på at 90 prosent av forskrifter og regler innskrenker friheten, både for en liten bedrift og for individet.

Sp større enn Frp i Oslo

I Norstats Oslo-måling 27. oktober for NRK og Aftenposten sto kampen om sistemandatet mellom Rødt, SV og Frp. Målingen ga SV 11,9 prosent, Rødt 7,2 og Frp 7,1. Det innebærer at Rødt med minste mulige margin var inne med to representanter, men utfordres av SVs tredjemandat og Frp’s andremandat. Det ville betydd at Siv Jensen gjenvelges, men ikke Christian Tybring-Gjedde.

I Sentios Oslo-måling 18. november for Nettavisen og Klassekampen er Sp større enn Frp, med henholdsvis 7,5 mot 6,1 prosent. Det betyr at Jan Bøhler er inne med klar margin for Sp, som i tillegg kaprer Oslos sistemandatet tett fulgt av SVs tredjemandat og MDGs andremandat. Frp er i denne målingen langt unna å få inn to stortingsrepresentanter.

Kilde: Poll of polls

- Hvem skal Liberalistene hente stemmer fra for å kapre stortingsplass?

- Jeg tror det finnes liberalister blant velgere i alle partier, men hovedtyngden skal vi hente fra hjemmesitterne. Så det vil handle om å få folk til å våkne. En politisk vekkelse for å få velgerne til å forstå at friheten deres er i ferd med å forsvinne.

- Hva tenker du om at du kan ødelegge Christian Tybring-Gjeddes mulighet for gjenvalg?

PARTIKOLLEGER: Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg under Fremskrittspartiets valgvake høsten 2017 da de fortsatt var partikolleger. Foto: Cornelius Poppe / NTB
PARTIKOLLEGER: Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg under Fremskrittspartiets valgvake høsten 2017 da de fortsatt var partikolleger. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Hvis det blir aktuelt og jeg kommer inn, så vil jeg jo ta med meg den politikken Frp er basert på, i tillegg til de liberalistiske prinsippene. Jeg vil jo faktisk være en sterkere representant for det prinsipprogrammet og handlingsprogrammet Frp er bygd på enn Tybring-Gjedde, som i likhet med krefter i Oslo Frp ønsker å dra partiet i nasjonalistisk retning, sier Per Sandberg.

Savner Siv

Han misliker den politiske utviklingen.

- Tenk at globalisme er blitt skjellsord, mens nasjonalisme har fått en slags glorie over seg. Ei nasjonalistisk politisk framtid vil være døden for oss i lille Norge med bare fem millioner innbyggere. Da er det bare å tegne bildet av hest og kjerre med en gang.

- Hvordan vil det være å stå i valgkampduell med Tybring-Gjedde?

- Han kommer aldri til å stille opp i en debatt mot meg.

- Hvordan tror du Siv Jensen vil reagere hvis din innsats for Liberalistene i valgkampen fører til at Frp mister et stortingsmandat i Oslo?

- Hvis Siv og jeg havner i politiske debatter, så får vi det veldig morsomt. Både hun og jeg. Vi har masse til felles.

- Savner du henne?

- Ja, det gjør jeg. Og jeg tror Siv savner meg også.

Mener Frp har tapt

- Hvilke følelser sitter du igjen med etter å ha forlatt Frp der du har spilt en sentral rolle siden 90-tallet?

- Ikke dårlig samvittighet i hvert fall, det har jeg ikke. Det er farlig å si for mye, for det kan virke som om jeg sutrer. Ser jeg ut som jeg sutrer, eller? Jeg har det jævlig artig, jeg, med det jeg holder på med.

- Da det sto på som verst med meg og Bahareh, så var det faen ikke en flis av bistand fra Frp. Men det er Frp som har tapt på dette, ikke jeg. Siv ville egentlig ha meg med videre, men så begynte disse fraksjonene med Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde, Erlend Wiborg og flere å snakke på vegne av folket, liksom, fordi de hadde fått et par meldinger om at «nå måtte han Per gå». Så kom alt dette. Uten at noen i Frp sto i mot. Etterpå har jeg ikke hørt en dritt. Jeg har fått en mansjettknapp fra Frp.

HEDRET: Ni måneder etter at Per Sandberg trakk seg som nestleder ble han hedret av partileder Siv Jensen under Frp-landsmøtet våren 2019. Foto: Lise Åserud / NTB
HEDRET: Ni måneder etter at Per Sandberg trakk seg som nestleder ble han hedret av partileder Siv Jensen under Frp-landsmøtet våren 2019. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Du fikk klem og blomster av Siv på Frp-landsmøtet 2019 etter at du gikk av som nestleder og statsråd?

- Ja, ja. Men hun stoppa også talen min, sier Sandberg og gliser.

- Ble kvitt meg

Han forteller at han etter den famøse ferieturen med Bahareh Letnes til hennes hjemland Iran, som resulterte i at han gikk av som statsråd og Frp-nestleder, mottok hundrevis av hyggelige meldinger fra grasrota i Frp, fra tillitsvalgte, fra lokale folkevalgt og fra noen av partiets stortingsrepresentanter.

- Jeg forstår jo hvorfor den nye partiledelsen er tause. De ble jo kvitt meg og fikk plassene sine, sier Per Sandberg.

Han legger til:

- Og nå driver de hardt spill om forlik på statsbudsjettet for 2021. Det gir Frp en framgang på to-tre prosentpoeng til januar, så går de tilbake like mye i løpet av våren. Dette kan jeg alt om. Problemet for Frp er at nesten ingen snakker med liberalistisk stemme lenger, sier Sandberg.

Frp-toppene svarer

Siv Jensen er forelagt uttalelsene til sin tidligere politiske makker, men overlater til Frp's 2. nestleder, Terje Søviknes, å svare:

- Jeg hadde trodd at Per Sandbergs kommentatorrolle overfor Frp hadde opphørt nå etter at han gikk inn i Liberalistene, men registrerer at han fortsatt har sterke meninger om sitt gamle parti, skriver Terje Søviknes i en mail til Dagbladet.

- Frp er og forblir et liberalistisk folkeparti, som jobber for folk flest og setter norske interesser først. Akkurat nå handler alt om å sikre arbeidsplasser, privatøkonomien og helsetilbudet for alle de titusener av nordmenn som er berørt av corona-pandemien. Derfor setter vi alt inn på å forbedre statsbudsjettet for 2021 på viktige felt som avgifter, skatter, pensjon, helse, samferdsel og innvandring. Der ligger vårt fokus nå, avslutter Søviknes.

Christian Tybring-Gjedde har følgende kommentar:

- Jeg ønsker Per Sandberg alt godt, og lykke til med sin politiske karriere.

Må ha 10.000 i Oslo

Valgeksperter mener at Liberalistene trenger minst 3,5 prosent av velgerne, tilsvarende godt over 10.000 stemmer, for å vinne et av Oslos 19 mandater ved 2021-valget.

- Liberalistene må ha betydelig oppslutning for å lykkes, sjansen deres er nok størst i Oslo, men jeg anser det som lite realistisk at partiet vil bli representert på Stortinget neste høst, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Geir Ugland Jacobsen, fylkesleder i Oslo Frp, har liten tro på at Per Sandberg og Liberalistene makter å stjele velgere fra Frp.

- Ingen grunn til bekymring, sier han.

Per Sandberg lar seg ikke affisere.

- Vent og se, sier jeg. Husk at ingen heller trodde at jeg skulle ta mandatet til Senterpartiet i Nord-Trøndelag i 1997. Det forteller hvilken mulighet jeg har i Oslo. Der kan jeg like gjerne ta mandat fra Rødt som fra Frp, sier Per Sandberg.

Letnes vil bli politiker

Bahareh Letnes mener norsk politikk trenger samboerens comeback.

- Jeg synes det er veldig bra hvis Per kommer tilbake på Stortinget. Da vil det bli mer action. Uten Per er politikken litt kjedelig. Han er folkelig. Han snakker med vanlige mennesker og vet hva de trenger, sier Bahareh Letnes.

Som selv er i ferd med å engasjere seg i lokalpolitikken i Halden og Østfold. Men ikke i Liberalistene.

- Nei, det blir enten i Høyre eller Venstre. Jeg følger med på alle politiske debatter for å finne ut hvem jeg er mest enig med, sier hun.

Trekke velgere

Liberalistene ble stiftet i 2014 og stiller lister i samtlige fylker, som ved 2017-valget, opplyser politisk nestleder Roald Ribe.

HAR TROEN: Roald Ribe, politisk nestleder i Liberalistene, har tro på Per Sandberg som velgermagnet for partiet sitt. Foto: Gunnar Ringheim
HAR TROEN: Roald Ribe, politisk nestleder i Liberalistene, har tro på Per Sandberg som velgermagnet for partiet sitt. Foto: Gunnar Ringheim Vis mer

- Vi har tro på at vi skal oppnå nok stemmer til å bli representert på Stortinget neste høst, gjerne med Per Sandberg, hvis nominasjonskomitéen vår ønsker ham. Utfordringen er at mange av velgerne ikke vet at vi eksisterer. Det kan utvilsomt Per Sandberg rette på. Han er i stand til å trekke velgere, sier Roald Ribe.

Han understreker at Liberalistene først skal gjennom en demokratisk nominasjonsprosess med sluttstrek i februar når årsmøtene i fylkeslagene avholdes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer