Iran:

I strupen på
Joe Biden

Irans president Ebrahim Raisi kommer med klar tale til USAs president, og kaller USA «Den store satan».

UT: Ebrahim Raise bruker harde ord om Joe Biden. Foto: Reuters
UT: Ebrahim Raise bruker harde ord om Joe Biden. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Irans president Ebrahim Raisi kritiser USAs president Joe Biden for å oppvigler «til kaos og terror» i landet.

Det melder det statlige, iranske nyhetsbyrået IRNA ifølge Reuters.

- Den amerikanske presidenten, som tillater seg å oppvigle til kaos, terror og ødeleggelse i et annet land, burde bli minnet om de evigvarende ordene til grunnleggeren av Den islamske republikk, som kalte Amerika den store satan, sier Raisi.

Ayatolla Khomeini var Irans øverste leder fra og med revolusjonen i 1979. Den strengt konservative religiøse lederen er kjent for å ha kalt Amerika «Den store satan».

Lørdag kritiserte Biden regimets bruk av vold for å slå ned på opptøyene i landet.

- Iran må slutte å bruke vold mot innbyggere som simpelthen utøver sine grunnleggende rettigheter, sa USAs president ifølge Reuters.

UT MOT REGIMET: Joe Biden har kritisert det Iranske regimet. Foto: SAUL LOEB / AFP
UT MOT REGIMET: Joe Biden har kritisert det Iranske regimet. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Kvinner i front

Tusenvis av mennesker demonstrerte lørdag igjen en rekke steder i Iran under slagordet «Begynnelsen på slutten». Folk ropte også «Død over diktatoren», et slagord som er mye brukt i Iran den siste måneden.

Protestene begynte etter at den 22 år gamle kurdiske kvinnen Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt 16. september. Tre dager tidigere ble hun stoppet på gata i Teheran, angivelig fordi hun ikke hadde dekket håret tilstrekkelig til.

Unge kvinner har ledet an i protestene og har ropt slagord med krav om likestilling og regimeskifte, brent hodeplagg og klippet av seg håret i protest mot regimets maktbruk.

Uten hijab

I en video som sirkulerte i sosiale medier lørdag, ropte kvinner uten hijab under en protest ved en teknisk høyskole i Teheran slagord mot mullaene, mens en annen video viste demonstranter som pep, plystret og kastet gjenstander mot politi ved en rundkjøring i byen Hamedan.

Trass i at Internett var blokkert, strømmet demonstranter ut i gatene i Ardabil, ifølge nok en video, og i Aminis hjemby Saqez stengte butikkene i protest.

DØDE: 22 år gamle Mahsa Amini døde på sykehuset etter å ha blitt arrestert av Irans moralpoliti - det satt i gang massive protester mot regimet i landet. Kilder: The Washington Post, BBC, Al Jazeera & Haaretz. Video: AP & NTB. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Vi må være til stede på plasser og i gatene, fordi den beste VPN nå er gata, erklærte aktivistene med henvisning til krypterte kanaler for å omgå restriksjoner på Internett.

Minst 108 mennesker er drept av sikkerhetsstyrkene under protestene, og ytterligere 93 er drept i andre sammenstøt i Zahedan, ifølge eksilgruppa Iran Human Rights.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer