I strupen på Rødt

Både Høyre, Arbeiderpartiet, MDG og Venstre går i strupen på Rødt som sier nei til svensk og finsk Nato-medlemskap.

- USOLIDARISK: Statsminister Støre (Ap) opplever Rødts standpunkt som grunnleggende usolidarisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- USOLIDARISK: Statsminister Støre (Ap) opplever Rødts standpunkt som grunnleggende usolidarisk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag behandler Stortingets utenriks- og forsvarskomité hvordan Norge skal stille seg til Sverige og Finlands søknader om Nato-medlemskap. Både Høyre, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Venstre går i strupen på Rødt, som har varslet at de vil si nei til finsk og svensk medlemskap.

- Jeg reagerer sterkt på at Rødt vil hindre våre naboland i å slutte seg til alliansen. Det er svært usolidarisk overfor Sverige og Finland og uklok sikkerhetspolitikk, sier komitéleder Ine Eriksen Søreide (H).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er også imot Rødts standpunkt.

- Rødts standpunkt gi uttrykk for en grunnleggende usolidarisk holdning, sier han.

STÅR I BRANN: Det ukrainske militæret hevder de har ødelagt russisk militærutstyr for flere titalls millioner rubler i dette angrepet. Video: Det ukrainske militæret/Facebook, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Usolidarisk og uansvarlig

Komiteens første nestleder, Åsmund Aukrust (Ap), opplever Rødts standpunkt som utrolig.

- Nå vil Rødt toppe det hele med å stemme for at Norge skal hindre Finland og Sverige i å bli medlem av Nato. Dette er grunnleggende usolidarisk og uansvarlig.

Komitémedlem og Venstre-leder Guri Melby (V) mener at Rødt slenger døra i ansiktet på Sverige og Finland.

- Dette mener jeg at er det motsatte av solidaritet - dette er nasjonal egoisme.

Komitémedlem Rasmus Hansson (MDG) sammenlikner Rødt med Tyrkia-president Recep Erdogan.

- Den prinsipielle konsekvensen av Rødts standpunkt er at dersom partiet hadde hatt makt, så ville de gjort som Erdogan: trampet over folkeviljen i Sverige og Finland og blokkert det svenske og finske folks ønske om økt trygghet mot et Russland som er væpnet til tennene og har en ledelse som har gått fullstendig av skaftet, sier han.

ANGRIPES: En ukrainsk soldat må krabbe for livet når han oppdages av en russisk drone i Mariupol. Video: @RVvoenkor / Telegram. Vis mer

Sikkerhet og stabilitet

Komitémedlem og Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at man i et demokrati vekter faktorer ulikt og lander på ulike svar. Videre sier han at det særlig er faktorer knyttet til sikkerhet og stabilitet som Rødt har innvendinger mot.

- Tyrkia vil kunne trenere og blokkere forslag fra våre naboland fra det øyeblikket de blir medlemmer av Nato. Rødt står for det motsatte av Tyrkia-president Recep Erdogan. Rødt støtter ikke Nato, mens Erdogan er en sterk Nato-tilhenger. Dette handler ikke om å overstyre flertall i andre parlamenter eller befolkninger, alle i denne salen vet at Rødt ikke er i posisjon til å gjøre det.

Komitémedlem Ingrid Fiskaa erklærer at SV stiller seg positive til Finland og Sveriges søknader om medlemskap, men legger til at de mener at utviklingen ikke er entydig positiv. Vider viser hun til at verken det finske eller det svenske parlamentet er enstemmige i spørsmålet, og sier at det i stor grad skyldes at man frykter å bli utsatt for større risiko.

- Men jeg håper at vi alle kan stå sammen om å si nei til Tyrkias utpressing, særlig av Sverige.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer