Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avgiftskrangel:

I strupen på Siv etter bensinpris­rekord: - Ekstremt pinlig

Senterpartiet går i strupen på Frp og Siv Jensen etter ny bensinpris­rekord. «Bilistene var den rødgrønne regjeringens melkeku», kontrer finansministeren.

PRISREKORD: Senterpartiet går i strupen på Siv Jensen, etter at bensinprisene nådde «all time high» hos Circle K i går. Her er hun avbildet på en Statoil-stasjon i 2009, i forbindelse med en Dagbladet-artikkel der hun var oppgitt over avgiftsnivået. Foto: Espen Røst/Dagbladet
PRISREKORD: Senterpartiet går i strupen på Siv Jensen, etter at bensinprisene nådde «all time high» hos Circle K i går. Her er hun avbildet på en Statoil-stasjon i 2009, i forbindelse med en Dagbladet-artikkel der hun var oppgitt over avgiftsnivået. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kunne E24 melde at den veiledende prisen på 95 blyfri hos Circkle K er høyere enn noen gang tidligere, etter at prisen i går hoppet til 16,67 kroner literen.

- Her håver Norge inn milliarder på milliarder fordi oljeprisen er høy. Så knaller de til med skyhøye bensinavgifter i tillegg. Det er helt forferdelig, og dette må det bli en slutt på.

Sitatet over er imidlertid ikke gitt i forbindelse med gårsdagens nyhet.

Uttalelsen ble gitt av Siv Jensen i 2010 i et intervju med VG. Den gang satt hun i opposisjon og langet som Frp-leder ut mot den rødgrønne regjeringen som hun mente hadde stor glede av å «flå det norske folk».

- De rødgrønne elsker staten, og det ser ut som om de har stor glede av å flå innbyggerne sine. Vi har så mye penger i oljefondet at det nesten renner over. At vi da i tillegg skal ta så høye avgifter fra forbrukerne på toppen av dette, er bort i natta. Vi vil ha slutt på denne flåingen av det norske folk, sa Jensen.

Hun kom også den gang med et klart krav om at bensinavgiftene skulle settes ned med én krone.

«All time high»

Circle K beskriver selv prisen som en «all time high», og mener årsaken til prishoppet er at innkjøpsprisene for bensin og diesel har økt, etter oppgang i oljeprisen og en styrking av dollaren.

- De veiledende prisene har aldri vært så høye som nå. Men prisen ved pumpene varierer jo med konkurransen, sier kjedens pressetalsmann Knut Hansen til E24.

Likevel mangler det ikke på nye og gamle Senterparti-topper som mener at den nye prisrekorden er pinlig for Siv Jensen og Fremskrittspartiet, som i opposisjon raste mot den rødgrønne regjeringen da liknende rekorder ble satt for åtte år siden.

I dag er det regjeringsrepresentanten og finansministeren Siv Jensen som må svare på tilsvarende angrep fra opposisjonen og tidligere politiske motstandere.

«EKSTREMT PINLIG»: Det mener tidligere Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen om det han omtaler som Fremskrittspartiets løftebrudd. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
«EKSTREMT PINLIG»: Det mener tidligere Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen om det han omtaler som Fremskrittspartiets løftebrudd. Foto:Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

- Ekstremt pinlig

Terje Riis-Johansen, som var olje- og energiminister fra Senterpartiet da Siv Jensen kom med sitt avgiftsangrep på den rødgrønne regjeringen i 2010, husker saken godt.

- Det var mange angrep av den typen, og det var mange av oss som var under jevn beskytning fra Frp. De kunne fortelle hvor enkelt det egentlig var å lette avgiftene. Vi som satt i regjering var sikre på at det ikke var fullt så enkelt. Det tror jeg også historien med Frp i regjering også viser, sier han til Dagbladet.

Riis-Johansen mener Fremskrittspartiet burde tenkt seg bedre om da de satt i opposisjon, ettersom de etter hans mening ikke har klart å levere på de samme tingene de kritiserte de rødgrønne for:

- Dette er ekstremt pinlig for Fremskrittspartiet. Når man nå ser på uttalelsene fra 2010, blir det bare flaut sammenliknet med det som faktisk gjennomføres med Frp i regjering. Det går igjen: bompenger, bensinavgifter, økte skatter- og avgifter på ulike områder, sier Riis-Johansen.

Han understreker at han personlig ikke er spesielt bekymret over høye drivstoffpriser, og sier han mener nordmenn må tåle høyere priser ut fra klimahensyn.

- Men politikken som føres henger ikke på greip med uttalelsene Siv Jensen selv har kommet med, sier han.

- Bilistene: Statens melkeku

Siv Jensen tar ikke kritikken spesielt tungt. Hun viser til at Frp nødvendigvis ikke kan få gjennomslag for all sin politikk, all den tid de ikke har flertall i Stortinget.

- Frp får ikke gjennomslag for alt, og noen avgifter er dessverre økt som følge av at vi ikke har flertall i Stortinget. Men det er bare Frp som er bilistenes parti, og derfor har vi senket bilavgiftene og satt i gang en massiv utbygging av veier som gjør bilistenes hverdag enklere og billigere, ikke vanskeligere og dyrere, sier hun til Dagbladet.

Finansministeren kommer også med ramsalt kritikk av sine forgjengere i regjering:

- I alle år med rødgrønn regjering var bilistene statens melkeku. Slik er det ikke lenger. Vi bruker nå mer penger på veier, enn bilistene betaler inn i avgifter og bompenger.

Jensen svarer ikke på spørsmål om hva hun i dag tenker om uttalelsene hun kom med i 2010. Hun vil heller ikke si om det finnes en smertegrense for drivstoffprisene før hun griper inn.

- Fire millioner i avgifter, hver dag

Under Stortingets spørretime onsdag påpekte Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum at regjeringen, «med Siv Jensen som finans- og avgiftsminister», alt i alt har økt avgiftene i Norge med 6,6 milliarder kroner siden den tiltrådte.

- Det vil si at ikke hver måned, ikke hver uke, men hver dag har avgiftene økt med fire millioner kroner, sa Slagsvold Vedum.

Sp-lederen la til at han mener «Frp har blitt partiet for økte avgifter og økte gebyrer for folk flest».

Siv Jensen tok tilsynelatende ikke kritikken spesielt hardt. Overfor Dagbladet gjentar hun kontringen hun kom med under spørretimen tidligere i dag:

- Det å høre på Sp og Ap's kritikk er som å høre en pyroman rope på brannvesenet. Det står rett og slett ikke til troende, sier Jensen til Dagbladet og følger opp:

- Denne regjeringen har redusert det samlede skatte- og avgiftstrykket med over 24 milliarder kroner. Når Sp og Ap prøver å gjøre seg høye og mørke når det gjelder avgifter, så er det bare å se på hva de selv foreslår, en skatte og avgifts-skjerpelse på mange milliarder kroner.

- Finansminister for MDG

Sp-topp og leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, rister på hodet av Jensens forklaring.

- På ett enkelt år så økte drivstoffavgiftene mer enn de gjorde under åtte år med en rødgrønn regjering. Det er realiteten Siv Jensen nekter å forholde seg til. Da jeg hørte Jensen snakke i dag, så kunne hun like gjerne vært finansminister for Miljøpartiet de grønne, sier Pollestad til Dagbladet.

Han mener at drivstoffprisene i Norge nå er på et historisk høyt nivå, og viser til at Siv Jensen bare hadde vært statsråd noen dager i 2013 da hun økte drivstoffavgiftene.

- Siden har det bare fortsatt, sier han.

Jensen avviser kritikken, og hevder overfor Dagbladet at det er bedre å være bilist i Norge i dag, enn hva tilfellet var da den rødgrønne regjeringen styrte.

- Avgiftene på bilhold er i snitt 2000 kroner lavere i året enn tidligere. I tillegg er gjennomsnittlig engangsavgift nær 40 000 kroner lavere, sier Jensen.

Finansministeren sier at avgiftene er redusert med 1,9 milliarder kroner, blant annet med kutt i årsavgift og omregistreringsavgift.

- I tillegg har inntektene til statskassa stupt med over 13 milliarder kroner siden 2013, blant annet fordi bilavgiftene er lagt om slik at det lønner seg å kjøpe sikre, drivstoffgjerrige biler med god plass til en hel familie, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media