«TILBAKESTÅENDE»: Irans president Hassan Rouhani går knallhardt ut mot Donald Trumps Hvite hus etter de siste amerikanske sanksjonene mot Iran. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
«TILBAKESTÅENDE»: Irans president Hassan Rouhani går knallhardt ut mot Donald Trumps Hvite hus etter de siste amerikanske sanksjonene mot Iran. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I strupen på Trump: «Mentalt tilbakestående»

Irans president går hardt ut mot Det hvite hus og USAs president Donald Trump etter de nye sanksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Irans president Hassan Rouhani beskriver Det hvite hus som «mentalt tilbakestående» etter USAs avgjørelse om å innføre nye sanksjoner mot Iran.

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

De siste amerikanske sanksjonene mot Iran retter seg mot den iranske åndelige lederen ayatolla Ali Khamenei. De vil følges opp av flere sanksjoner seinere denne uka, opplyste amerikanske myndigheter i går.

Da vil målet være Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

REAGERER: USAs president Donald Trump sier USA «er forberedt» i situasjonen med Iran. Nå svarer Iran at de er klare for krig. Video: NTB Scanpix. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer

«Desperate» Trump

Det var i en tale på statlige iransk TV at Rouhani beskrev sanksjonene mot Khamenei som «mentalt tilbakestående», ifølge Reuters.

Irans president sa videre at sanksjonene ikke ville fungere, fordi Irans åndelige leder ikke har noen formue eller eiendeler i utlandet, og kalte Trumps sanksjoner for «desperate».

- Det hvite hus' handlinger betyr at de er mentalt tilbakestående. Teherans strategiske tålmodighet betyr at vi ikke har noe å frykte, sa Rouhani i talen.

Abbas Mousavi, talsmann i Irans utenriksdepartement, skriver tirsdag på Twitter at sanksjonene er fruktesløse og at de stenger veien mot diplomati for godt.

DRAMA: En satellitt fra European Space Agency fanget øyeblikkene da det norsk-eide skipet «Front Altair» sto i full fyr i Omanbukta, torsdag. Foto: ESA / AP Vis mer

- Trumps desperate administrasjon ødelegger de etablerte internasjonale mekanismene for å opprettholde fred og sikkerhet i verden, legger han til.

Det er ikke første gang Iran har beskrevet avgjørelsene fra Det hvite hus og USAs president Donald Trump som «mentalt tilbakestående».

Da Trump bestemte seg for å trekke USA ut av den såkalte atomavtalen med Iran, beskrev Irans åndelige leder Trump på samme vis.

Skjøt ned drone

Amerikanske myndigheter beskrev den siste runden med sanksjoner mot Iran som et svar på iranernes nedskyting av en amerikansk drone i forrige uke.

USA hevder at dronen befant seg i internasjonalt luftrom. Iran anklager USA for løgn, og hevder at dronen var i deres luftrom.

De hevder videre at dronen fløy i følge med et amerikansk overvåkningsfly med 35 personer om bord.

Iran sa fredag at også kunne ha skutt ned dette flyet, men at de valgte å la være. Avgjørelsen om å skyte ned dronen ble tatt for å sende et signal til USA, sa iranske myndigheter fredag.

OMANBUKTA: Denne videoen skal vise iranske styrker som fjerner en udetonert mine fra et av de to tankskipene som skal ha blitt angrepet i Omanbukta torsdag. ifølge U.S Central Command. De frigir videoen bare timer etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo ga Iran skylda for de angivelige angrepene. Video: AP / CNN Vis mer

Avbrøt angrep

Fredag annonserte Trump at det ville komme nye sanksjoner mot Iran, men det var ikke før i går at de faktisk ble innført.

Sanksjonene kommer istedenfor et planlagt amerikansk militært angrep mot en rekke mål i Iran. Fredag ble det kjent at Trump beordret et angrep mot iranske radarer og missilsystemer, men avblåste angrepet i siste liten.

Trump begrunnet snuoperasjonen med at angrepet ikke ville ha vært proporsjonalt, og at så mange som 150 mennesker kunne ha blitt drept.

Amerikanske jagerfly skal ha vært i lufta da Trump bestemte seg for å avblåse angrepet.

Hendelsene i Omanbukta

Den iranske nedskytingen av USAs drone, og USAs avblåste svar, er de siste i en lang rekke hendelser som det siste halvåret har forpestet forholdet mellom landene.

Angrep skip: I forrige uke, 13. juni, ble to tankskip utsatt for angivelige angrep i Omanbukta. USA anklager Iran for å stå bak. Iran mener USA kan stå bak. FN har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

  • Et av skipene eies av rederiet Frontline, som eies av den norske milliardæren John Fredriksen. Det andre skipet var japansk.
  • Det Frontline-eide skipet ble rammet av tre eksplosjoner og tok fyr. Mannskapet på 23, fra Russland, Filippinene og Georgia, ble evakuert til Iran.
  • Det japanske skipet ble rammet av to eksplosjoner. Mannskapet ble evakuert og tatt om bord på et amerikansk marinefartøy, før skipet ble slept mot havn i De forente arabiske emirater.
  • USAs utenriksminister Mike Pompeo hevdet samme dag som angrepene fant sted at Iran sto bak. Han viste til bilder og video av det som skal være et iransk marinefartøy, som angivelig var i ferd med å fjerne en udetonert mine fra skroget på det japanske skipet.
  • Iran mener USA kan ha stått bak angrepene, og viste til at angrepene «kompletterte» de økonomiske sanksjonene mot Iran.

Sabotert skip: En måned før dette, 12. mai, ble fire skip utsatt for sabotasje i samme farvann. USA anklager Iran, eller noen som opererer på vegne av Iran, for å stå bak. Iran nekter, og ber om uavhengig gransking.

  • Et av skipene var den norskregistrerte oljetankeren Andrea Victory. To var fra Saudi-Arabia, det siste var fra Emiratene.
  • Ingen av skipene sto i fare for å synke, og ingen ble skadd i sabotasjeaksjonen, men bilder av Andrea Victory viste et hull i akterenden.
  • Den Norske Krigsforsikring for Skib, Gjensidig Forening (DNK) konkluderer i en rapport med at den iranske Revolusjonsgarden «med stor grad av sannsynlighet» sto bak sabotasjen.
  • Per nå bistår norske myndigheter i granskingen av sabotasjen, sammen med Frankrike, Saudi-Arabia og Emiratene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer