I strupen på Trump

Demokratenes Joe Biden rullet ut det kanskje største våpenet i sitt kampanjearsenal for å slå president Donald Trump: Barack Obama.

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale - og kalte blant annet Trumps TV-tall dårlige. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PHILADELPHIA/OSLO (Dagbladet): Det pågår en hard kamp om de viktige vippestatene Florida, Michigan, Wisconsin, Arizona, North Carolina og Pennsylvania. Trump henger etter i målingene i de fleste av dem, og har de siste dagene reist fra stat til stat for å overbevise velgere.

Biden har tilbrakt de siste dagene i Delaware for å forberede seg på den siste TV-sendte debatten natt til fredag. Men at han ikke er på reisefot som Trump, betyr ikke at han er på defensiven.

Natt til torsdag rullet han ut det kanskje største våpenet i sitt kampanjearsenal: Tidligere president Barack Obama.

TIL ANGREP: President Donald Trumps forgjenger, Barack Obama, oppfordrer amerikanere til å avgi sine stemmer tidlig og advarer om at Trump-administrasjonen jobber for å hindre folk i å stemme. Video: TheShadeRoom Vis mer

Til angrep på Trump

Den politiske superstjerna besøker Philadelphia natt til torsdag norsk tid i sitt første forsøk på å vippe Pennsylvania i Bidens favør.

Arrangementet var lukket som følge av coronapandemien, og bare 350 biler fikk slippe inn på parkeringsplassen utenfor en baseballstadion.

Dagbladet var til stede da begeistrede velgere strømmet inn før arrangementet.

- Ikke noe realityshow

Det tok ikke lang tid før Barack Obama brukte anledningen til å gå til angrep på USAs president Donald Trump. Hele talen var et brutalt oppgjør med den sittende presidenten.

- Jeg har forklart at jeg aldri trodde at Donald Trump ville fortsette min politikk, men jeg hadde håpet at han ville ha noe interesse i å gjøre jobben skikkelig. Men det har ikke skjedd. Han har ikke vist interesse i å gjøre jobben. Eller hjelpe noen andre enn seg selv, og vennene sine, begynte Obama, og la til:

LANGET UT: USAs tidligere president Barack Obama langet ut mot Donald Trump i hans første valgkamptale. Video: AP Vis mer

- Han har brukt presidentskapet som et realityshow som han kan bruke for å få oppmerksomhet. Selv da er TV-tallene hans dårlige. Så du vet at det opprører ham.

På en klam og varm kveld i Philadelphia så det ut til at Obama hadde klart å fyre opp publikum enda et hakk.

- Dette er ikke noe realityshow. Dette er virkeligheten, fortsatte han.

- Jeg har vært sint

Obama sa også at han har beholdt håpet gjennom de siste fire åra.

- Jeg har vært sint. Jeg har vært frustrert, men jeg har ikke mistet håpet, og grunnen til det er at jeg aldri har forventet at framgangen skulle bevege seg i en rett linje, sa Trumps forgjenger.

I strupen på Trump

- Å finne på ting gjør ikke folks liv bedre. Du må ha en plan. Du må jobbe, sa han videre.

Obama hevdet også at det ikke «finnes nok faktasjekkere i USA til å håndtere alle Trumps løgner».

- Demokrati fungerer ikke dersom ledere lyver hver dag, sa han også som et tydelig stikk til Trump.

Den tidligere presidenten stoppet heller ikke der. Videre kritiserte han Trumps coronahåndtering.

- Denne pandemien ville vært vanskelig for alle presidenter, erkjente Obama før han la vekt på det han kaller «graden av inkompetanse og feilinformasjon», og «antallet mennesker som kanskje ikke hadde dødd dersom det grunnleggende ble gjort riktig».

Gjentatte ganger påpekte han også hvorfor han mener folk må stemme på Joe Biden.

- Joe kommer ikke til å arrangere et superspreder arrangement i Det hvite hus. Han kommer til å få pandemien under kontrollen, og gi dere en gratis coronavaksine, la Obama til.

Begeistrede Biden-tilhengere tutet og jublet da de forlot arrangementet. De hadde nettopp hørt Obamas særdeles energiske tale til støtte for Biden. Talen kan gi sårt tiltrengt entusiasme rundt Biden-kampanjen i det som kan bli en avgjørende vippestat.

Utenfor hadde også noen svært få Biden-motstandere med Trump-skilt møtt opp. De anklaget ham for korrupsjon, langet ut mot holdningen hans til selvbestemt abort, og anklaget ham for selv å være fraværende.

- Det ultimate trekkplasteret

Etter noen dager i delstaten, skal Obama etter planen bevege seg videre til en rekke andre vippestater.

Obama trekkes nå for alvor inn i valgkampen for å forsøke å forsterke Bidens støtte blant svarte menn, latinamerikanere og yngre velgere, skriver CNN.

- Tidligere presidenter pleier ikke å blande seg inn i presidentvalg, særlig ikke til deres etterfølgere. Han hadde trolig heller ikke planer om å gjøre det, men så endret Trump planene, sier den tidligere mangeårige seniorrådgiveren til Obama, David Axelrod, til CNN.

Svarte velgere kan utgjøre en stor forskjell i årets valg. I 2016 falt den nasjonale valgdeltakelsen blant denne velgergruppen markant, påpeker Politico.

- Særlig i Philadelphia er han det ultimate trekkplasteret, og han er fortsatt en fanebærer for demokratene. Han kan minne folk på hvordan ting kunne ha vært, sier den tidligere borgermesteren i Philadelphia, Michael Nutter, til Politico.

KOMPLISERT: Flere ganger har en presidentkandidat vunnet valget til tross for at han har færre stemmer enn motstanderen. Slik fungerer det amerikanske valgsystemet. Vis mer

Kan bli slagmarken

Organisasjonen POWER Interfaith bestilte tidligere i oktober en meningsmåling for å kartlegge ståstedet til de svarte mannlige velgerne i byen. Målingen viste at 72 prosent av de under 50 år støttet Biden. Til sammenlikning viste den at 91 prosent av de over 50 år støttet kandidaten.

Det var altså færre svarte unge velgere som støttet Biden enn eldre, ifølge meningsmålingen.

- Vi kommer til å være slagmarken, og jeg tror Obamas besøk er en refleksjon av det. Hans intensjon er å minne det svarte samfunnet, og spesielt de svarte mennene, på at stemmene deres teller, sier bystyrets majoritetsleder i Philadelphia, Cherelle Parker, til Politico.

- Uten Pennsylvania er det matematisk umulig for Biden å nå 270 (totalt antall valgmenn som kreves fra de forskjellige delstatene for å vinne valget, journ.anm.), legger løytnantsguvernør i Pennsylvania, demokraten John Fetterman, til.

IHUGA FANS: Mange Trump-tilhengere trosset regnværet og møtte opp for «Trump-rally» i Johnstown, Pennsylvania 13. oktober. Video / Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

Flere reklamefilmer

I tillegg til å ta fysisk del i valgkampen, har Obama trappet opp aktiviteten sin på nettet. Han er for tida å se i fire forskjellige TV-reklamer som går på skjermene i Maine, Michigan, South Carolina og Georgia, skriver CNN.

- Sørg for at Joe Biden vinner. Han vil ha senatet klart for å bevege landet vårt framover, sier han i en av reklamene.

Han har også trappet opp aktiviteten på sin private Twitter-profil.

- Jeg stoler på at han vil bli en flott president. (...) Han får jobben gjort, sier han i en av de mange videoene han har lagt ut den siste uka.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer