Liz Cheney

I strupen på Trump

Ekspresident Donald Trump og hans allierte slaktes i nytt portrett fra republikaneren Liz Cheney. - Fullstendig oppdiktet.

SLAKTER: Republikaneren går hardt ut og sier hun er bekymret dersom Donald Trump nomineres som presidentkandidat for Republikanerne. Foto: AP / NTB
SLAKTER: Republikaneren går hardt ut og sier hun er bekymret dersom Donald Trump nomineres som presidentkandidat for Republikanerne. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om få dager lanseres boka «Oath and Honor» av republikaner og tidligere medlem av Representantenes hus, Liz Cheney.

Boka skal være et skarpt portrett av det republikanske partiet, hvor ekspresident Donald Trump og hans allierte får gjennomgå.

CNN har allerede fått tilgang til boka, hvor Cheney fordømmer flere av sine egne partikolleger og kommer med alvorlige beskyldninger mot dem.

Sentralt i boka er dagene og ukene etter presidentvalget i 2020 som resulterte i at Trump måtte flytte ut av Det Ovale Kontoret til fordel for demokratenes Joe Biden, og til slutt kongresstormingen.

Mens hele USA venter i spenning på å se om tidligere president Donal Trump blir arrestert, har journalist Eliot Higgins latt seg inspirere av situasjonen. Bilder: Twitter/Eliot Higgins. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV. Vis mer

«Oransje Jesus»

Republikaneren viser til tekstmeldinger, e-poster, samtaler og møter i virkeligheten med politikere som angivelig anerkjente at Trump tapte valget - men likevel forsøkte å velte valget med full støtte.

Cheney kaller kollegaene «hyklere» som var villige til å bryte sin ed til grunnloven for å vise lojalitet til Donald Trump.

Selv omtaler hun ham som «den farligste mannen som noensinne har bebodd det ovale kontoret».

Republikaneren hevder i boka at politikere som Kevin McCarthy, leder av husets rettsvesen Jim Jordan og kongressmedlem Mark Green, støttet Trumps valgløgner selv om de angivelig visste at det var nettopp løgner.

- Tingene vi gjør for den oransje Jesus, skal Green ha uttrykt, ved en spesifikk hendelse beskrevet i boka.

Utsagnet og den spesifikke hendelsen benektes og omtales som falsk av en talsperson for Greens kontor.

- Kan ikke overleve

Cheney advarer på det sterkeste om at kontrollen i grunnloven ikke vil holde dersom Trump vinner valget i 2024 og igjen blir president.

- Som nasjon kan vi tåle skadelig politikk i en fireårsperiode. Men vi kan ikke overleve en president som er villig til å si opp grunnloven vår, skriver republikaneren i boka, ifølge CNN.

Selv har Cheney sagt hun vil gjøre alt for å stoppe Trump. Hun sier også at hun kommer til å forlate det republikanske partiet dersom Trump ender opp med å være blant partiets nominerte presidentkandidater.

Trumps talsperson Steven Cheung svarer hardt tilbake til CNN.

Han sier blant annet at Cheneys bok tilhører den skjønnlitterære delen av bokhandelen.

- Dette er ikke noe mer enn fullstendig oppdiktede historier, uttrykker han til avisa.

CNN beskriver også deler fra boka hvor republikaneren skal ha blitt stadig mer bekymret i ukene før kongresstormingen 6. januar.