FÅR STORM:  Rogaland kan vente seg liten til full storm i løpet av natta. Her slår bølger mot svaberg på kysten like nord for Haugesund i 2011.
Foto: Tom Schandy / NN / Samfoto / NTB Scanpix
FÅR STORM: Rogaland kan vente seg liten til full storm i løpet av natta. Her slår bølger mot svaberg på kysten like nord for Haugesund i 2011. Foto: Tom Schandy / NN / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

I Sverige må de søke ly for «Gorm». Her hjemme får Rogaland røffest vær i natt

Opp til full storm i løpet av natta, melder Meteorologisk Institutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siste: Kastrup stengt for avganger, melder politiet i København. På Twitter skriver de at flyplassen kommer til å være stengt inntil 22:30.

Rullebanene er nå åpnet.

- Vi hadde en kort periode der vinden var så sterk at flyene ikke kunne lande. Situasjonen er nå under kontroll, men det kan bli noen kanselleringer, sier pressevakt Sisse Hansen til Dagbladet.

Mens Sverige råder sine innbyggere til å holde seg innendørs og danske myndigheter avlyser flyavganger, slipper Norge unna det verste av orkanen «Gorm».

Ifølge Meteorologisk institutt kommer uværet hovedsakelig til å konsentrere seg om Danmark, havområdet Kattegat og det sørlige Sverige.

Mye vind i Vest-Agder og Rogaland Likevel kan Rogaland og Vest-Agder forvente seg store vindstyrker i løpet av natta og morgentimene mandag.

- Det blir trolig liten storm i disse områdene i natta. Særlig i Rogaland kan det i perioder også komme opp i full storm, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen om det kraftigste været her hjemme.

Ifølge Johnsen kommer ikke vindstyrkene av stormen «Gorm», men av et lavtrykk i nord.

• Sjekk været for hele Norge og hele verden på Dagbladet.no/vaer

Snø i nordvest Johnsen sier at værsituasjonen trolig også vil kunne by på problemer lenger nord på Vestlandet.

- I det nordlige Hordaland og nordover går nedbørsmengdene trolig over til snø og sludd. Der vil det også bli en del vind, sier meteorologen til Dagbladet.

Johnsen sier at Østlandet med Oslo kommer til å være skjermet for uværet, mens Midt- og Nord-Norge kommer til å få en del sludd og snø i løpet av døgnet.

- Været der vil være normalt for årstida. Lenger nord mot Finnmark vil det være kjølig, men lite nedbør, sier Øyvind Johnsen til Dagbladet.

Unntakstilstander i naboland I kontrast til de relativt normale forholdene for årstida er det unntakstilstander i deler av Danmark og Sverige.

Søndag kveld ble både Storebæltsbroen, som forbinder øyene Fyn og Sjælland, samt Øresundsbroen, som forbinder Malmö med København, stengt, opplyser politiet ifølge NTB.

Fra klokka 22 stenges jernbanenettet for S-togene i København-området, samt Kystbanen mellom København og Helsingør, skriver NTB.

For intercitytog, regionaltog og lyntog er reiserutene endret til bare én avgang i timen fra klokka 18. Endringene varer til stormen er over, og det ventes normal drift fra mandag morgen.

Avlyste fotballkamp Uværet har også ført til at fotballkampen mellom Midtjylland og FC København er avlyst, skriver nyhetsbyrået.

Sent søndag kveld er stormen ventet å komme inn over Sverige fra vest. Her skal stormen være noe svakere enn i Danmark, skriver NTB.

Hele Sør-Sverige kan likevel regne med svært kraftige vindstyrker, skriver Expressen. Helt i sør kan det komme helt opp i orkanstyrke, ifølge avisa.