I Taganrog sidestilles Jehovas vitner med IS og nynazister. Fredag møter 16 av dem i retten

Kan vente seg opp til 6 år i fengsel etter forsøk på å gjenopplive organisasjonen i den russiske byen.

 - VI UNDERTRYKKES:  - Jeg håper at retten vil komme med en rettferdig dom. De 16 har allerede blitt utsatt for for mye undertrykkelse, sa Vasily Kalin, representant for Jehovas vitner i Russland, da rettsaken mot organisasjonens medlemmer startet i 2014. Nå kommer trolig dommen. Her på et bilde fra 2004. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
- VI UNDERTRYKKES: - Jeg håper at retten vil komme med en rettferdig dom. De 16 har allerede blitt utsatt for for mye undertrykkelse, sa Vasily Kalin, representant for Jehovas vitner i Russland, da rettsaken mot organisasjonens medlemmer startet i 2014. Nå kommer trolig dommen. Her på et bilde fra 2004. Foto: AP Photo/Mikhail MetzelVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2009 ble Jehovas vitner bannlyst fra den russiske byen Taganrog.

Neste fredag skal 16 medlemmer i retten i nabobyen Rostov etter anklager om å ha forsøkt å gjenoppvekke den religiøse bevegelsen i byen, skriver Washington Post.

Lang rettsak Dette etter en rettsak som har vært nesten et helt år, ifølge organisasjonen selv, der en av hovedpersonene kan få opp til seks års fengsel.

- Hvorfor meg? Jeg har ikke gjort noe ulovlig, så hvorfor har jeg blitt filmet og overvåket. Jeg kommer til å fortsette å forkynne min religion, sier den tidligere fabrikkarbeideren Aleksei Koptev.

Washington Post skriver at Koptev vært medlem av organisasjonen siden 1992.

Siden den gang skal han ha vært en sentral skikkelse i Jehovas vitners gruppering i byen i sør-vest-Russland der den sterkt religiøse grupperingen har samme status som IS og landets nynazisistiske parti, ifølge den amerikanske avisa.

- Drev propaganda om religiøs suverenitet Avgjørelsen fra de lokale myndighetene om å bannlyse Jehovas vitne kom som et resultat av at organisasjonen «drev propaganda om sin egen religions suverenitet».

Den religiøse bevegelsens forsvarere sier på sin side at anklagene i teorien kunne vært rettet mot en hvilken som helst religion.

- Den eneste grunnen til at dette skjer her, og ikke andre steder, er at noen har en personlig vendetta mot organisasjonen, sier Alexander Verkhovsky, leder for SOVA-senteret som overvåker ekstremistiske grupper i Russland, ifølge Washington Post.

- Mange rettsaker mot religiøse bevegelser Han forteller om brå økning av russiske rettssaker mot grupper som landet har definert som ekstreme, ofte i retning av religiøse grupperinger som ikke er assosiert med terrorisme.

- I løpet av de siste to årene har vi hatt en dobling av antallet slike saker, sier Verkhovsky som, ifølge Washington Post, knytter opptakten til blant annet konflikten med Ukraina.

Frykter flere rettsaker i Russland Når det gjelder rettsaken mot Jehovas vitner har europaforgreiningen til organisasjonen uttrykt frykt for at det som skjer i Taganrog også skal spre seg til resten av Russland.

Tidligere har russiske myndigheter bannlyst Jehovas vitner i Moskva, en dom som ble kjent ulovlig av Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Menneskerettighetsdomstolen har også så sent som i 2014 understreket Jehovas vitners rett til å utøve sin religion uten innblanding fra russiske myndigheter, ifølge organisasjonen selv.

- Saken mot de 16 medlemmene våre i Taganrog er en del av voksende motstand mot religiøs frihet i Russland. Våre medlemmer i Taganrog er ikke anklaget for å spre hat eller å planlegge vold, men å praktisere sin religion, sier Gajus Glockentin, talsmann for europaforgreiningen til Jehovas vitner.

Også den norske avdelingen til den religiøse organisasjonen har uttalt seg kritisk vedrørende situasjonen i Tagarog.

- Hvis de som nå står for retten i Taganrog blir domfelt, regner Jehovas vitner i Russland med at også deres trosfeller andre steder kan bli rettsforfulgt. Vi håper at russiske myndigheter vil gjøre slutt på denne forfølgelsen og opprettholde religionsfriheten for alle landets innbyggere, skriver de på sine hjemmesider.