I terrorens frontlinje

Bombealarmen i går fikk hele London til å tenke tilbake til angrepene 7. juli. Oslo-mannen Einar Karlsen (28) tror folk nå ser terrortrusselen som en del av hverdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Etter angrepene 7. juli tror jeg mange tenkte at slike angrep ikke kunne skje igjen. Derfor tror jeg mange ble overrasket i går. De innser nå at det fins flere folk der ute som kan utføre slike angrep. Det er ikke bare fire gale gutter fra Leeds, sier Karlsen til Dagbladet.

Han jobber som medierådgiver på Tottenham Court Road, bare noen hundre meter fra eksplosjonen på Warren Street Station.

-  Vi hørte ingen eksplosjoner, men så flere politibiler på vei mot Warren Street. Mine kollegaer gikk ned i kantina for å se på TV. Forbipasserende stakk inn på nærmeste pub som hadde TV, forteller han.

Ifølge dagens utgave av The Sun jakter politiet på fire bombemenn etter eksplosjonen i går. Politiet skal ha funnet eksplosiver som ikke gikk av. En av bombene skal ha vært en spikerbome.

Katastrofeberedskap

Alarmen i går satte politiet i full katastrofeberedskap. Store områder rundt undergrunnsstasjonene Shepherd\'s Bush, Oval og Warren Street ble umiddelbart sperret av. Politiet sendte inn mannskap i bombedrakter, og bombehunder ble sendt inn på stasjonene. De første meldingene tydet på at tennsatser hadde eksplodert, og at større ladninger kunne være inne på stasjonen.

Alarmen ble en påminnelse om at London nå er den virkelige fronten i krigen mot terror i Europa.

-  Tar heller taxi

 BOMBEALARM:  Britiske aviser var fremdeles opptatt av bombeaksjonene 7. juli da terroralarmen gikk på nytt i går. Her blir elever evakuert fra skolen sin i Sheperd\'s Bush. Foto: Keith Hammett
BOMBEALARM: Britiske aviser var fremdeles opptatt av bombeaksjonene 7. juli da terroralarmen gikk på nytt i går. Her blir elever evakuert fra skolen sin i Sheperd\'s Bush. Foto: Keith Hammett Vis mer

Bjørn Carlsen fra Nord-Trøndelag var i London på ferie sammen med tre andre familier. De hadde nettopp kommet ut fra undergrunnen ved Tottenham Court Road da de hørte om eksplosjonene to stopp lenger nord.

-  Vi hørte masse sirener, og politiet sperret av gata. Vi opplevde det som skjedde som dramatisk, men vi er imponert over måten londonerne tar dette på, sier Carlsen.

I går kveld var reisefølget på vei tilbake til sentrum for å se den populære Queen-musikalen «We Will Rock You».

Jørn-Inge Ellingsen og Nina Ellingsen fra Alta er i London på bryllupsreise. I går var paret på Piccadilly Circus da alarmen gikk.

-  Vi hørte at T-banen var stengt, men ellers var det ingen dramatikk. Men vi kommer nok til å ta mer taxi i dagene som kommer, sier Jørn-Inge Ellingsen.

Gårsdagens eksplosjoner var koordinerte, og rammet transportnettverket på samme måte som da bombemennene for to uker siden ville drepe så mange som mulig. Politiet sa i går at formålet bak gårsdagens aksjoner også var å drepe, men at de heldigvis ikke hadde lyktes. Mens 7. juli-angrepene kom midt i rushtida på store stasjoner, var det mindre stasjoner som var målet i går.

Tusener evakuert

I Shepherd\'s Bush ryddet politiet i går ettermiddag gate for gate. På det populære asiatiske markedet ble selgere bedt om å stenge bodene, og kundene ble eskortert bort av politiet. De som bodde i nærheten av stasjonen, ble bedt om å komme seg ut av husene sine så snart som mulig.

Barna ved St. Stephens skole, like ved stasjonen, ble geleidet av lærere og politi bort fra området.

-  Vi fikk beskjed om å få ungene ut av skolen. Dette er skremmende for dem, sier lærerassistent Jacqueline Cooley til Dagbladet.

Margaret, 70, og Michael Corkerry, 79, dro ned til parken etter at de ble fortalt at de måtte forlate hjemmet i Frithville Gardens i går. Huset ligger bare noen kvartaler fra undergrunnsstasjonen Shepherd\'s Bush.

-  Det var litt etter klokka 13 politiet kom inn og sa at det var ei bombe på stasjonen. Vi fikk beskjed om å gå ut, og dra nedover gata, sier Margaret Corkerry.

-  Det er litt rart at noen skulle bombe den stasjonen. Det er jo ingen der på den tida av dagen, sier Michael Corkerry.

LIKE VED: Einar Karlsen fra Oslo jobber rett ved Warren Street Station, der en av eksplosjonene skjedde i går.
JAKTER PÅ BOMBER: Politiets bombeeksperter var raskt på plass etter at det smalt ved Shepherd\'s Bush.
TOK INGEN SJANSER: Denne mannen tiltrakk seg politiets oppmerksomhet og ble anholdt.