Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I terrorens grenseland

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre somaliere i Norge er siktet for terrorfinansiering. Politiets sikkerhetstjeneste, PST, mener at de tre har samlet inn penger til terrorangrep i Somalia og Etiopia. Dette er en sak som reises på bakgrunn av de nye antiterrorlovene som trådte i kraft etter 11. september 2001. Somalierne skal ha samlet inn penger til den islamistiske organisasjonen al-Shabab. Dette er en utbryterorganisasjon fra Rådet for islamske domstoler, ICU, som styrte store deler av Somalia i noen måneder i 2006. ICU ble styrtet av etiopiske okkupasjonssoldater som støttet en FN-anerkjent overgangsregjering.

Mange eksilsomaliere , også i Norge, mener at ICU og al-Shabab driver legal motstandskamp mot etiopisk okkupasjon. Problemet er at Etiopia støttes av USA, mens islamistene er erklærte fiender av amerikanerne. USA mener at ICU har bånd til al-Qaida-nettverket og at Somalia var i ferd med å bli et arnested for internasjonal terrorisme.

De tre siktede somalierne nekter for å ha tilknytning til al-Shabab, men det er kanskje ikke det mest interessante i denne saken. Spørsmålet er om denne gruppa er en organisasjon som står for internasjonal terrorisme eller om det bare er en militant islamistisk organisasjon som driver motstandskamp. Al-Shabab står på lista til USA over terrororganisasjoner, men ikke på EUs tilsvarende liste. PST mener ifølge VG at de tre siktede har vært med på å finansiere en terroraksjon i det nordlige Somalia i begynnelsen av februar, der 21 etiopiske gjestearbeidere på vei til Jemen ble drept. Det er ingen tvil om at aksjonen i februar strider mot krigens folkerett og at dette var terror mot sivile. Men det er grunn til å spørre seg om PST hadde reist denne saken om al-Shabab hadde vært en opprørsbevegelse som ikke var motstander av USA. Opprørsgrupper har drept sivile i alle år, uten at Norge eller andre vestlige land har trukket slike gruppers pengeinnsamlere for retten. Det vil skape farlig presedens dersom USAs liste over terrororganisasjoner skal være utgangspunkt for straffeforfølgelse i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media