- I tilfelle dere hadde glemt hvordan en god president ser ut

«Bubba» og «Barry» omfavnet hverandre for første gang i natt. Stormende jubel fra 35 000 i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISSIMMEE, Florida (Dagbladet.no): Nattas store happening i vippestaten Florida kunna ha fort ha blitt som det norske ritualet der en smilende men ikke særlig overstrømmende eksstatsråd må gjennom ritualet det er å overlevere nøkkelkortet til den nyinnsatte ministeren foran blitsende kameraer og skadefro journalister.

Men Bill «Bubba» Clinton, den forrige demokraten som bodde i Det hvite hus, framsto aldri som bitter eller halvhjertet da han like før midnatt lokal tid endelig sto på samme podium som Barack «Barry» Obama, ga ham en stor klem og banket inn sin uforbeholdne anbefaling av partiets nye verdensstjerne.

- Jeg vet hva jeg snakker om, jeg har vært der, sa Clinton da han lovpriste Obamas villighet til å bruke ekspertrådgivere aktivt, men samtidig være beslutningsdyktig og med evne til å sette avgjørelsene ut i livet.

- Om det er noe vi har lært de siste åtte åra er det at vi trenger en president som vil forstå og som kan forstå, fortsatte ekspresidenten.

Hovedbudskapet: Obama er, i motsetning til Bush-vennen McCain, en 2008-Clinton som kan gjenreise både økonomien og USAs forhold til resten av verden.

Ga presidentens godkjent-stempel

Clinton har deltatt på flere valgkamparrangementer til støtte for Obama etter landsmøtet i slutten av august der Hillarys valgkamp omsider ble lagt offisielt død. Men Bill og Barack hadde fram til i natt ikke opptrådt sammen.

- Denne mannen bør bli vår neste president, og han kommer til å bli det så lenge folk ikke glemmer hva dette valget handler om - å gjenopprette den amerikanske drømmen, sa ekspresidenten til heftig respons fra de rundt 35 000 som hadde møtt opp til den spesielle midnattsmessen. Alle aldersgrupper var representert, og mange var latinamerikanere eller afroamerikanere.

ENDELIG SAMMEN: Barack Obama har endelig fått full støtte og omfavnelse fra tidligere president Bill Clinton. - Denne mannen bør bli vår president, sa Clinton, fem dager før valget 4. november. Foto: Scanpix
ENDELIG SAMMEN: Barack Obama har endelig fått full støtte og omfavnelse fra tidligere president Bill Clinton. - Denne mannen bør bli vår president, sa Clinton, fem dager før valget 4. november. Foto: Scanpix Vis mer

- Se på denne folkemengden, den er ikke bare stor, den er svært mangfoldig. Det er til og med noen hvite, gråhårede menn som meg her, lo Clinton.

Obama-leiren prøvde på alle måter å maksimere effekten av den tunge symbolikken som lå i den synlige foreningen av Clintons enormt populære presidentperiode og Obamas framtidsrettede retorikk, for anledningen supplert med svært mange referanser til 1990-tallet.

- I tilfelle dere hadde glemt det, dette var hvordan det var å ha en god president, sa Barack, og pekte på mannen som for bare måneder siden kom med så hatske utfall mot Obama på Hillarys vegne at han ble beskyldt for å spille på rasisme og for å bruke republikanske triks i demokratenes nominasjonsvalgkamp.

Om det ennå er noe igjen av uvennskapet, er de to i så fallt svært flinke til å legge lokk på det.

Mens onkel Bill satt på en krakk bak Obama og nikket myndig og klappet på de riktige stedene før han kastet hodet bakover og lo av Obamas vitser, fikk han endeløs kudos i retur.

- 20 millioner nye jobber og overskudd på nasjonalbudsjettet, man blir nostalgisk av slikt, sa Obama om Clintons håndtering av økonomien, med en uttrykt beskjed om at det er en slik økonomi USA igjen kan få med Obama som president.

Nerdegest med latinoappell

Valgkampframstøtet utenfor Orlando, ikke langt fra Disney World, startet med at Bill og Barack ble introdusert av skuespilleren Jimmy Smiths. Han er riktignok kjent også fra blant annet "Lov og rett i L.A." og "NYPD Blue", men påfunnet i natt gikk nok bare helt hjem hos fans av tv-serien "West Wing" ("Presidenten").

- I tilfelle dere hadde glemt hvordan en god president ser ut

Der spilte Smiths den relativt uerfarne og unge kongressrepresentanten Matt Santos, med minoritetsbakgrunn, som stilte til presidentvalg for demokratene og vant svært overraskende mot en sentrumsorientert, aldrende republikaner.

"Matt Santos" var faktisk basert på Barack Obama, etter at manusforfatterne til "West Wing" hadde oppdaget ham på et svært tidlig stadium - og nå er det altså skuespilleren som blir brukt i årets virkelige valgkamp, blant annet til å fri til de mange floridavelgerne som har samme latinamerikanske bakgrunn som ham selv - en svært viktig gruppe i delstaten.

- Jeg regner Clinton og Obama som venner av det latinamerikanske samfunnet, og vår neste president, Barack Obama, skal utvide det vennskapet, ropte Smiths til publikum før hovedpersonene kom på scenen, og brukte i likhet med alle de andre innlederne flere ganger den spanske versjonen av Obamas "Yes we can"-slagord: "Si se puede".

- 5000 advokater står klare

I Florida bruker demokratene nå også minnene om stemmeseddelskandalen i 2000 for det de er verdt for å drive flest mulig til valglokalene.

- I 2000 vant Gore Florida, men han ble aldri innsatt. Hva skal dere gjøre med det, spurte publikumsoppvarmer og kongressrepresentant Corrine Brown.

- Stemme!, svarte flere titalls tusen i kor.

En annen av Obamas valgkamparbeidere gjorde det samtidig klart fra scenen at en hær av jurister allerede er klare til krig om stemmesedlene, en påminnelse om at ingen ønsker en reprise av valgfarsen for åtte år siden.

- Vi har 5000 Obama-advokater på plass i Florida nå. Vi skal saksøke de som må saksøkes for at stemmen din skal bli talt, sa han, og ble senere supplert av en noe mer positivt innstilt Bill Clinton

- Presidentvalgkampen er det største jobbintervjuet som finnes, på tirsdag gjør dere ansettelsen, sa han, og formante folk om å banke på dører, ta telefoner og bruke internett for å få alle de kjenner til å strømme til valglokalene om... svært kort tid.

- I dag er det to ord som gjelder: Seks dager!, messet Obama, slik han helt sikkert kommer til å fortsette nedtellingen.