I tog mot overmakten

President George W. Bush klarer ikke engang å overbevise sitt eget folk om at det er riktig å angripe Irak nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TO AV TRE nordmenn mener USA ikke bør angripe Irak, selv om FN skulle gå inn for det. Dette meningsmålte Aftenposten seg fram til på fredag. Den brede, folkelige motstanden mot å bruke våpenmakt til andre formål enn til selvforsvar, har støtte hos Norges biskoper. Det har strammet statsminister Kjell Magne Bondevik kraftig opp de siste ukene. Nesten så kraftig at han tipper over. For hva skal Norge si til USA dersom president Bush mister tålmodigheten helt, forlater FN-sporet og Norge så å si har gått foran ved å så tvil om vår vilje til å følge beslutninger i FNs sikkerhetsråd?

Nå klarer ikke engang presidenten i Det hvite hus, eller hans menn og ene kvinne, å overbevise sitt eget folk. Sju av ti amerikanere er mot den hissigste krigshissingen deres. Det gleder bare det ekstreme høyre når forsvarsminister Donald Rumsfeld kaller FNs våpeninspektører «såkalte inspektører».

IKKE SIDEN Vietnamkrigen for drøyt tretti år siden har så mange antikrigsdemonstranter marsjert mot Washington som under den store demonstrasjonen forleden. Men Norges utenriksminister Jan Petersen sier at de som demonstrerer mot USAs militære press på Saddam Hussein, bidrar til å redusere presset. Slik hjelper de Saddam Hussein, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer