STATSRÅD FOR JENS: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STATSRÅD FOR JENS: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I tråd med grunnloven

Jens Stoltenberg vil ha statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til å hjelpe ham med å lede regjeringsarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvarte i dag utnevnelsen av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til posten «minister ved statsministerens kontor».

- Han skal bistå meg med å lede regjerings- samarbeidet, svarte Stoltenberg i Stortingets spørretime i formiddag.

Intet fagansvar
Schjøtt-Pedersen har hverken portefølje eller ansvarsområde og Stoltenberg har fått sterk kritikk fra opposisjonen og medier.

Stoltenberg understreket at selv om Schjøtt-Pedersen ikke har et fagansvar slik andre statsråder har, kan han velge å delta i debatter som etter trontalen og finansdebatten. Han kan også stilles ansvarlig og påtales i henhold til grunnloven, på lik linje med andre statsråder.

- Regjeringen bestemmer selv hvordan den vil organisere sitt arbeid, gjentok Stoltenberg.

- KLAMRER SEG GRUNNLOVEN:  Venstres Trine Skei Grande mener Stoltenberg unngår å svare på spørsmålet om hva Schjøtt-Pedersen (Ap) skal gjøre i regjeringen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
- KLAMRER SEG GRUNNLOVEN: Venstres Trine Skei Grande mener Stoltenberg unngår å svare på spørsmålet om hva Schjøtt-Pedersen (Ap) skal gjøre i regjeringen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Spørsmålet var opprinnelig stilt til Schjøtt-Pedersen, men Stoltenberg valgte å skjerme statsråden ved å svare selv.

- Denne regjeringen har en utrolig arrogant holdning til Stortinget, smalt det fra Venstres nestleder Trine Skei Grande under debatten.

- Det er her makta utgår
Stoltenberg svarte tross gjentatte spørmål ikke på om Schjøtt-Pedersen vil stille i spørretimen dersom han får spørsmål om regjeringens arbeid. Skei Grande mener Stoltenberg undergravet parlamentarismen og kritiserer utnevnelsen i kraftige ordlag.

- Det er dette huset man svarer for. Det er her makta utgår fra, ikke statsministerens kontor, selv om vi har en flertallsregjering, sa Skei Grande fra talersolen på Stortinget.

Hun mener Stoltenberg «klamrer seg til grunnloven» for å slippe unna de prinsipielle spørsmålene om statsråders rolle overfor de folkevalgte.

Vil innkalle på nytt
Samtlige opposisjonsledere vurderer å be statsråd Schjøtt-Pedersen stille på nytt i Stortinget for å svare på hvilken rolle han har i regjeringen.

SKAL JOBBE HOS JENS: Schjøtt-Pedersen har hverken portefølje eller ansvarsområde. Han skal jobbe med å lede regjeringen sammen med statsminister Stoltenberg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKAL JOBBE HOS JENS: Schjøtt-Pedersen har hverken portefølje eller ansvarsområde. Han skal jobbe med å lede regjeringen sammen med statsminister Stoltenberg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er klart at Stoltenberg har funnet seg en visestatsminister - eller en regnværsminister, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet.

- Schjøtt-Pedersen har fått høyere lønn og en ekstra vinkel, det er det, sier hun.

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen har et stolproblem i Stortinget.

- Det er bare satt av 19 stoler til regjeringen og Schjøtt-Pedersen er den 20. Skal han sitte på fanget til Jens?

VIL FORFØLGE SAKEN: Frp-leder Siv Jensen på Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VIL FORFØLGE SAKEN: Frp-leder Siv Jensen på Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Drittjobbene?
I slutten av oktober gikk Skei Grande hardt ut mot regjeringen.

- Vi vil vite hvilken jobb han er satt til å gjøre. Er han en statsminister-II, der han skal gjøre drittjobbene mens Jens er en slags president? Det er en norsk tradisjon for at statsråder har en jobb og et kontor å gå til. Og at de rapporterer til Stortinget når vi som folkevalgte ønsker svar, sa Skei Grande til Dagbladet.

Grande mener det er grunnlovsstridig å utnevne statsråder som ikke står ansvarlige overfor Stortinget.

Også professor i statsvitenskap Trond Nordby ønsker at den nyutnevnte statsråden møter i Stortinget.

TROR PÅ STOLPROBLEMER: Høyre-leder Erna Solberg. Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet
TROR PÅ STOLPROBLEMER: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer