Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I tre år hang gardina foran naboens lysthus: - Fornuften har seiret

Kinkig nabokrangel om ei gardin i Lyngør gikk til tingretten.

MEKLING: Rettsmekling og befaring med advokater måtte til for å ordne opp i hyttenaboenes konflikt om denne gardina. Foto: Arne Ingmar Eggen / Agderposten
MEKLING: Rettsmekling og befaring med advokater måtte til for å ordne opp i hyttenaboenes konflikt om denne gardina. Foto: Arne Ingmar Eggen / Agderposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mye som kan sette naboskapene våre på prøve. Utsikt, innsyn og tette tomtegrenser kan ofte være hovedingredienser i slike konflikter.

Det fikk et par hyttenaboer på det lille øysamfunnet Lyngør i Aust-Agder smertelig erfare.

Den betente saken, som omhandlet ei gardin foran et vindu, endte til slutt med rettsmekling i Aust-Agder tingrett, skriver Agderposten.

Hengte opp gardin

Hyttenaboene bodde nemlig svært tett på hverandre helt inntil vannkanten. En familie fra Bærum har både båtbu og brygge like ved naboens lysthus, og hadde sett seg lei på at naboen hadde fritt utsyn mot bryggelivet.

Naboene i lysthuset hadde en lav gardin ved de store vinduene, men det var ikke nok for naboene.

MISTET UTSIKT: Slik så det ut inne i lysthuset. Gardina, som er montert på ei ramme utenfor vinduet, gjorde at eierne mistet utsikten mot øst. Foto: Arne Ingmar Eggen / Agderposten
MISTET UTSIKT: Slik så det ut inne i lysthuset. Gardina, som er montert på ei ramme utenfor vinduet, gjorde at eierne mistet utsikten mot øst. Foto: Arne Ingmar Eggen / Agderposten Vis mer

Til slutt snekret hyttefamilien fra Bærum opp ei stor ramme like utenfor lysthusets vindu. Der hengte de opp ei stor gardin allerede i 2015, skriver avisa.

Bilder på stedet viser at naboen har mistet all utsikt mot øst og det vakre havgapet mot Risør, som følge av gardina.

Etter langvarig konflikt og mange nabodiskusjoner gikk det som det måtte gå.

Gikk til søksmål

Eieren av sommerstua saksøkte eieren av forhenget - som på sin side gikk til motsøksmål fordi de hadde innsigelser mot sommerstua, skriver Tvedestrandsposten.

Begge ble stevnet for retten, som fant det mest hensiktsmessig å gjennomføre en rettsmekling på stedet. Retten ble satt på fredag i et lite forsamlingshus på Holmen i Lyngør, nesten tre år etter at gardina ble hengt opp.

Tingrettsdommer Steffen Rogstad tok med seg begge parters advokater, Arne Os, som representerer naboen som mistet utsikten, og advokat Lars Ths Rodvelt, som representerer naboen som hengte opp gardina.

Dommeren var framme med målebånd og kikket på gardina. Han mente umiddelbart det måtte være mulig å inngå forlik om saken.

Frostet forlik

Ifølge Agderposten gikk det en times tid, der advokatene fartet fram og tilbake mellom klienter. Deretter ble et forlik forhandlet fram.

Eierne av lysthuset må bytte til frostet glass opp til en høyde av 60 centimeter på det 80 centimeter høye vinduet. Gardina må på sin side fjernes.

Eieren av forhenget gikk også med på å trekke motsøksmålet, skriver Tvedestrandsposten.

Begge parter dekker sine egne advokatutgifter, og ifølge Agderposten kan utgiftene fort komme opp i til sammen 200 000 kroner. Timeprisen for en advokat som tar oppdrag for privatpersoner er som oftest mellom 1000 og 4000 kroner.

- Fornuften har seiret

Partene i saken er blitt noe tause etter omtalen i lokalavisene i går. Advokat Arne Os, som representerte familie med lysthuset forteller at han og advokaten til motparten har blitt enige om å ikke uttale seg i saken.

- Fornuften har seiret, sier han.

- Jeg kommenterer ikke saken. Når tingen taler kan man tie, sier han.

Lars Ths Rodvelt har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media