Boris Johnson:

I trøbbel etter lekket bilde

Storbritannias statsminister, Boris Johnson, anklages for brudd på coronareglene etter et bilde fra en julequiz har blitt lekket.

I HARDT VÆR: Statsminister Boris Johnson har flere ganger nektet for at det ble arrangert julebord på statsministerens kontor. Denne uka kom det fram en video fra desember 2020 der Johnsons talskvinne spøker med hvordan de skal bortforklare at de bryter med deres egne coronaregler. Foto: Hollie Adams/Pool via REUTERS/ NTB
I HARDT VÆR: Statsminister Boris Johnson har flere ganger nektet for at det ble arrangert julebord på statsministerens kontor. Denne uka kom det fram en video fra desember 2020 der Johnsons talskvinne spøker med hvordan de skal bortforklare at de bryter med deres egne coronaregler. Foto: Hollie Adams/Pool via REUTERS/ NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Opptil flere ganger har Boris Johnson gått offentlig ut og fastslått at medlemmene av hans regjering har overholdt de coronarestriksjonene og anbefalingene som de selv har satt under coronapandemien.

Det har framkommet informasjon om en rekke anledninger i jula i fjor som sår tvil om dette.

Søndag kunne den britiske tabloidavisa The Mirror vise til et lekket bilde der Johnson deltar i en virtuell julequiz.

bildet kan man se statsministeren i selskap med to kollegaer, mens han sitter ved et bord og leser opp quizspørsmål.

Ifølge avisa ble quizen avholdt 15. desember 2020 i Downing Street 10, som er Statsministerens kontor.

På dette tidspunktet var Storbritannia i full nedstenging, noe som da innebar at man skulle unngå all form for innendørsforsamlinger med folk som ikke tilhørte sin egen husstand.

Dette beskyldes Johnson nå for å ha overskredet.

BRYTER CORONAREGLER: Bilde av forsiden til The Mirror søndag 12. desember med et bilde av statsminister Boris Johnson som sitter med to av sine kollegaer på statsministerens kontor i desember 2020. Han anklages nå for å bryte sine egne regler. Foto: Pa Photos/ Aaron Chown/ The Mirror/NTB
BRYTER CORONAREGLER: Bilde av forsiden til The Mirror søndag 12. desember med et bilde av statsminister Boris Johnson som sitter med to av sine kollegaer på statsministerens kontor i desember 2020. Han anklages nå for å bryte sine egne regler. Foto: Pa Photos/ Aaron Chown/ The Mirror/NTB Vis mer

Rekordlav tillit

En kilde sier til The Mirror at flere andre ansatte var samlet rundt pc-skjermene i forskjellige møterom og drakk øl. I fire av møterommene skal det ha vært så mange som seks personer samlet.

Flere kilder har også samlingen overfor BBC. De får opplyst av sine kilder at de to personene som sitter i samme rom som Johnson er medlemmer av hans nærmeste stab. De skal angivelig ha vært der for å hjelpe statsministeren med teknologien.

- Boris Johnson tror virkelig at det er noen regler som bare gjelder for ham, og andre regler som gjelder for alle andre. Til tross for gjentatte benektelser om fester kommer det nå fram at det flere fester og forsamlinger og at statsministeren deltok på denne julequizen, sier nestlederen i Labour Angela Rayner til BBC.

Lederen for Labour, Keir Starmer, sier til BBC at det ser ut som at Johnson har brutt coronareglene.

De britiske myndighetene har også iverksatt en etterforskning etter mistanke om at regjeringen skal ha møttes ved flere større sammenkomster- inkludert to begivenheter i Downing Street - til tross for de nasjonale reglene.

Ifølge Starmer har begivenhetene ført til at tilliten til Statsministeren nå er rekordlav.

GIKK BRA: Storbritannias statsminister Boris Johnson vekker oppsikt etter denne spesielle talen. VIDEO: AP/SKYNEWS Vis mer

Avviser anklagene

Som følge av de seineste anklagene mot regjeringen har en talsperson fra Downing Street kommet med en uttalelse i en pressemelding til britiske medier.

I uttalelsen heter det at julequizen skal ha vært en virtuell quiz, og at mange ansatte i regjeringen var nødt til å møte fysisk opp på kontoret for å jobbe under coronapandemien.

- De som befant seg på kontoret for å jobbe deltok virtuelt på julequizen fra skrivebordene deres. Statsministeren deltok i en kort periode for å takke sine medarbeidere for deres harde jobb og gode innsats, heter det i pressemeldingen.

På dette tidspunktet i desember 2020 var det bare få unntakelser som tillot å bryte med forsamlingsreglene. Blant annet at det kunne betraktes som nødvendig for å gjennomføre sin jobb.

Flere sammenkomster

Det er tre sammenkomster fra 2020 som nå undersøkes, ifølge The Guardian.

Det ene var et avskjedsarrangement er for en ansatt, som fant sted i Downing Street 10 den 27. november. Boris Johnson skal ha deltatt på dette arrangementet.

Det andre er var en sosial sammenkomst med drinker i utenriksdepartementet den 10. desember, og det tredje arrangementet var julequizen.

Episodene har, ifølge The Guardian, blitt mye omtalt etter at Boris Johnsons tidligere rådgiver, Dominic Cummings, fredag hevdet at det kunne dukke opp bilder fra arrangementene.

SJOKKAVSLØRING: Talskvinnen til Boris Johnson, Allegra Stratton, gikk tårevåt ut med en offentlig unskyldning etter en sjokk-videoavsløring onsdag. Stratton måtte gå av etter avsløringene. Foto: Jonathan Brady/PA via AP/NTB
SJOKKAVSLØRING: Talskvinnen til Boris Johnson, Allegra Stratton, gikk tårevåt ut med en offentlig unskyldning etter en sjokk-videoavsløring onsdag. Stratton måtte gå av etter avsløringene. Foto: Jonathan Brady/PA via AP/NTB Vis mer

Sjokkavsløring på video

Blant coronareglene som gjaldt i Storbritannia i desember 2020 var at det ikke var tillatt å arrangere fysiske julebord eller julesammenkomster.

Julequizen fant sted bare tre dager før et angivelig julebord i Downing Street, der flere av Johnsons medarbeidere skal ha deltatt.

Statsministeren og andre medlemmer av regjeringen har flere ganger avvist at julebordet fant sted.

Tidligere denne uka dukket det imidlertid opp en video, der flere av de ansatte spøker med hvordan de skal bortforklare at de har overtrådt de coronareglene som de selv hadde innført få dager innen, ifølge Sky News.

Videoen har fått massiv kritikk, og Johnson har blitt haglet med så mange spørsmål at han har måttet ta sterkt avstand fra videoen og kvittet seg med en av sine talskvinner, ifølge The Guardian.

Nye tiltak

Kritikken av Statsministeren og regjeringen hans kommer på et tidspunkt der Johnson har mye annet på sin kappe.

De daglige smittetallene i Storbritannia har ikke vært så høye som siden januar, og omikron-varianten sprer seg i en høy hastighet.

Hvis regjeringen ikke innfører ytterligere restriksjoner kan opp til 75 000 personer dø i England på nyåret. Det varsler en ny prognose som er utarbeidet av forskere på London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Johnson har uttalt at det er mulig at regjeringen innfører strengere tiltak, dersom smittesituasjonen eskalerer.

Samtidig mener flere av Johnsons egne partifeller at man ikke må forhaste nye restriksjoner, ifølge The Guardian.

- Boris Johnson står over for den mest utfordrende uka i sin tid som statsminister, skriver avisas politiske redaktør, Toby Helm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer