USAs president Joe Biden:

I Trump-fella: Utnevner spesialetterforsker

Etter tre funn av graderte dokumenter hos Joe Bidens hus og kontor, har USAs justisdepartement utnevnt en spesialetterforsker som skal etterforske den amerikanske presidenten.

SPESIALETTERFORSKER: USAs justisminister Merrick Garland utnevner en spesialetterforsker etter funn av hemmelige dokumenter ved Joe Bidens bolig og et kontor han har disponert. Foto: NTB
SPESIALETTERFORSKER: USAs justisminister Merrick Garland utnevner en spesialetterforsker etter funn av hemmelige dokumenter ved Joe Bidens bolig og et kontor han har disponert. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juristen Robert Hur er utnevnt til spesialetterforsker og skal granske USAs president Joe Bidens håndtering av graderte dokumenter.

Det bekrefter USAs justisminister Merrick Garland torsdag kveld.

Utnevnelsen kommer etter at det denne uka ble kjent at Biden oppbevarte graderte dokumenter fra sin tid som visepresident, på et kontor i Washington D.C og i sitt hjem i Delaware.

EKSTRAORDINÆRT: Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, kaller spionasje-etterforskningen av Trump for ekstraordinær. Video: Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Ukjent innhold

Mandag ble det kjent at Biden oppbevarte en rekke graderte dokumenter fra tida som visepresident på et kontor i Washington D.C.

Onsdag ble det andre dokumentfunnet kjent. Da meldte NBC at en rekke nye dokumenter ble funnet hos Joe Biden, men det var da uklart hvor dokumentene ble funnet og hvordan Det hvite hus stilte seg til påstandene.

Det hvite hus bekreftet torsdag ettermiddag at dokumentene ble funnet i Bidens hjem i Delaware.

Da Merrick Garland holdt en pressekonferanse om spesialetterforsker-utnevnelsen torsdag kveld, fortalte justisministeren at det seinest torsdag ble funnet ytterligere et gradert dokument i Bidens hjem.

Det er foreløpig uklart hvem som i 2017 tok med seg dokumentene fra Det hvite hus og hvem som har hatt tilgang til dem siden da, skriver New York Times.

- Presidenten tar gradert informasjon og materiale seriøst. Vi har samarbeidet, og vil fortsette å samarbeide, med spesialetterforskeren i granskningen av dette, sier Bidens talsperson, Karine Jean-Pierre, under en pressekonferanse torsdag kveld.

- Vi er sikre på at denne etterforskningen vil vise at dokumentene ble tatt med som følge av en feil, og at presidenten og hans advokater opptrådte korrekt da de oppdaget feilen, legger hun til.

Det er også uklart hva som står i dokumentene.

- Jeg vet ikke hva som er i dokumentene, men da presidentens rådgivere fant dem, tok de umiddelbart kontakt med arkivverket og justisdepartementet.

TRUMP-RANSAKELSEN: Statsadvokaten i West Palm Beach forteller til Dagbladet at han tror at tidligere president Donald Trump vil bli tiltalt. Video: Dagbladet TV Vis mer

FBI-razzia mot Trump

I fjor sommer gikk FBI til razzia mot Donald Trumps luksuseiendom Mar-a-Lago i Florida. I den forhenværende presidentens hjem, ble det da funnet en rekke graderte dokumenter fra Trumps regjeringsperiode.

Også tidligere på året oppsøkte det amerikanske arkivverket Trumps eiendom for å hente tilbake en rekke dokumenter Trump tok med seg fra Det hvite hus i 2021.

Saken har flere likhetstrekk, men det er flere viktige ulikheter:

  • Dokumentene Trump tok med seg, stammer fra tida han var president. Som president hadde Trump større juridiske fullmakter enn Biden, som tok med seg dokumenter fra perioden han var visepresident.
  • Trump er nå under etterforskning for å ha tatt med seg dokumenter fra Det hvite hus. Etterforskningen skal få klarhet i om dokumentene ble ulovlig tatt med seg fra Det hvite hus, og hvorvidt de ble forsvarlig lagret. Det er FBI som initierte etterforskningen, men den ledes nå av en uavhengig spesialetterforsker.

Trump har selv kommentert dokumentfunnet hos Biden, og skrevet på sitt eget sosiale medium, Truth Social, at etterforskningen mot ham nå bør avsluttes.

Han skrev også at en spesialetterforsker bør utnevnes til å etterforske Biden. Trump har dermed fått ett av to ønsker oppfyllt.

USA: Joe Biden var ikke nådig mot en misfornøyd publikummer under en tale i Wisconsin mandag 5. september. Video: AP / Milwaukee Journal Sentinel / Mike Di Sensi Vis mer

Ikke overrasket

USA-ekspert Eirik Løkke, rådgiver i Civita, beskriver Bidens håndtering av graderte dokumenter som en «illustrasjon av uansvarlighet».

- Dette må USA komme til bunns i, sier Løkke.

Han er ikke overrasket over at det amerikanske justisdepartementet utnevnet en spesialetterforsker for å etterforske dokumenthåndteringen.

- Men skaden er allerede skjedd. Spørsmålet er bare hvor stor skaden blir, sier Løkke.

For selv om en spesialetterforsker eventuelt skulle konkludere med at Bidens håndtering var kritikkverdig, men ikke gjort med overlegg, vil Biden måtte betale for feilen i politisk kapital.

- Reint politisk er dette en gavepakke for Trump. I ytterste konsekvens kan dette også være det som redde hans politiske framtid. Er du på konservativ side i amerikansk politikk, kan du da si: «Se så snille myndighetene er med Biden, og se så slemme de er med Trump», sier Løkke.

Robert K. Hur er en tidligere statsadvokat som ble oppnevnt av ingen ringere enn Donald Trump i 2017. Det tror Løkke er til det beste for synet på etterforskningen.

- Det kan gi velgerne og offentligheten tillit til etterforskningen, istedenfor at det ser ut som et forsøk på å renvaske seg selv, sier Løkke.

BLE DROPPET: Donald Trump kunngjorde natt til onsdag at han på nytt stiller som presidentkandidat. Dagen derpå var det derimot mangelen på TV-tid som fikk mest oppmerksomhet i amerikanske medier. Vis mer

Uklart antall

Det er uklart nøyaktig hvor mange graderte dokumenter det ble funnet i Bidens hjem og på hans kontor. Det er også uklart hva de graderte dokumentene inneholdt av informasjon.

I Trumps tilfelle vet man mer.

Trump skal ha hatt flere enn 300 graderte dokumenter i sitt hjem i Florida, og et eller flere av dem skal ha inneholdt gradert informasjon om andre lands atomvåpenkapasiteter.

De første dokumentene som ble funnet hos Biden, skal ha blitt oppdaget 2. november i fjor.

I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at funnet ble gjort av Bidens private advokater, som deretter skal ha varslet det amerikanske justisdepartementet om funnet.

I samme uttalelse heter det også at det dreide seg om et «mindre antall» graderte dokumenter.

Det er også uklart hvorfor Biden-administrasjonen holdt tilbake informasjon om det første funnet, som ble gjort seks dager før mellomvalget i USA.

Noe godt svar fikk heller ikke pressen, som gjentatte ganger torsdag kveld presset Bidens talsperson Karine Jean-Pierre for å få svar.

FLORDIA, USA: USAs president Joe Biden glemte trolig at han hadde på seg mikrofon under direktesendt TV ved Fort Myers Beach. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Rene hykleri

Civita-rådgiver Løkke mener Trumps håndtering av dokumentene var, etter det som foreløpig er kjent, mer kritikkverdig. Trump og hans advokater nektet nemlig å samarbeide og utlevere dokumentene til det amerikanske arkivverket, selv etter mange måneder med forhandling.

- Etter at advokatene til Trump utleverte noen dokumenter, underskrev de dokumenter hvor de hevdet at det ikke fantes flere dokumenter på Mar-a-Lago. Det var usant. Da FBI gikk til ransakelse av Trumps eiendom, fant de mengdevis med flere dokumenter. Bidens apparat fant dokumentene selv, og varslet myndighetene selv. Det er en vesentlig forskjell, sier Løkke.

Det vil neppe spille noen rolle for Det republikanske partiet, som nå kan sidestille Bidens og Trumps håndtering, ifølge Løkke.

- Logisk sett kan de ikke gå knallhardt ut mot Biden, uten samtidig å kritisere Trump, men skamløsheten i partiet er nå så stor at de ikke kommer til å bry seg - selv om det vil framstå som det rene hykleri, sier Løkke.

Nå har Republikanerne også flertall i Representantenes hus, et av to kamre i Kongressen, og vil trolig bruke muligheten til å innlede egne etterforskninger av Biden.

- Nå kommer det trolig etterforskninger av Hunter Biden, Joe Bidens sønn, Bidens håndtering av covid, uttrekningen fra Afghanistan og nå også dette. Dette vil Republikanerne bruke for alt det er verdt, sier Løkke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer