SE BORT FRA USA: Det er budskapet USAs president Donald Trump har forfektet overfor sine europeiske allierte. Her fra et G7-møte Trump deltok i forrige søndag. Fra venstre: Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Paolo Gentiloni. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SE BORT FRA USA: Det er budskapet USAs president Donald Trump har forfektet overfor sine europeiske allierte. Her fra et G7-møte Trump deltok i forrige søndag. Fra venstre: Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Theresa May, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Italias statsminister Paolo Gentiloni. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

I Trump-kaoset ser Europa etter lederskap

Hvis USA kaster fra seg den internasjonale lederstjernen, vil det europeiske kontinentet ta lederskap, sier EU-toppen. Det kan være styrkende for Europa, mener norske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Å trekke seg fra Parisavtalen, var et av Donald Trumps største valgløfter. Torsdag omsatte han ord til handling og varslet at USA vil trekke seg fra den internasjonale klimaavtalen som bare Nicaragua og Syria ikke er en del av.

I kampen mot menneskeskapte klimaendringer er det et tungt slag for de som har vervet seg til strid. USAs Paris-exit er bare et av flere sterke signaler Trump har sendt den siste tida. Budskapet, om enn svøpet i usikkerhet, er det samme:

Ikke regn med USA.

Usikkerhet

Det var også slik Tysklands forbundskansler Angela Merkel tolket Trump da hun talte i München søndag.

- Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene. Av den grunn kan jeg bare si: Vi europeere må ta vår skjebne i egne hender, sa Merkel.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn