I ulvekjeften

Kampen om rovdyra er forenklet til et spørsmål om følelser. Men det handler om eiendomsrett og motstridende syn på naturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÅR NOEN ROPER

ulv, tenker jeg alltid på Senterpartiets landsmøte i Tromsø i 1999. Bare to saker satte delegatenes hjerter i brann: Avskjeden med Anne Enger Lahnstein og fordømmelsen av ulven. Ulvedebatten fortsatte på hotellrommet til småbrukerhøvdingen Per Olaf Lundteigen utover kvelden. Vi var fire mann og seks halve pils, så nachspielet var knapt noen utskeielse. Men det er minneverdig fordi Lundteigen plutselig reiste seg, hevet pekefingeren og snerret: «Tonen blir nok en annen når ulvekjeften kommer ned i barnevognene i Bærum!» Det er mulig, det.

På den annen side uttalte Oslos byrådsleder Erling Lae sist fredag at ulven er velkommen i Nordmarka. Og da en ulv noen år tilbake streifet rundt på Nesoddlandet, var det ingen tegn til panikk.

JEG TROR

Lundteigen var mye nærmere konfliktens kjerne da han uttalte seg om vernestriden i Trillemarka i fjor. Da meldte han følgende om landets miljøvernminister: «Brende er reine bolsjeviken. Han tar eiendom fra folk uten å gi dem erstatning.» Om man skreller vekk de største ordene i rovdyrdebatten, handler også den om eiendomsrett, beiterett og muligheten for livsopphold i utkantstrøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer