FIKK DONOR: Christine Royles (24) trenger ny nyre for å leve. Da Josh Dall-Leighton (30) så denne meldingen i bakruta på bilen hennes, tok han kontakt. Foto: AP/WMTW-TV, Kevyn Fowler
FIKK DONOR: Christine Royles (24) trenger ny nyre for å leve. Da Josh Dall-Leighton (30) så denne meldingen i bakruta på bilen hennes, tok han kontakt. Foto: AP/WMTW-TV, Kevyn FowlerVis mer

I USA dør over 4000 årlig i nyre-kø. Slik fikk Christine en trebarnsfar som aldri hadde møtt henne til å donere

Josh (30) donerer gjerne en nyre til småbarnsmora han ikke kjenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekteparet Ashley og Josh Dall-Leighton var på kjøretur da Ashley lot merke til en bil med en melding skrevet med lys gul maling i bakruta.

«Min sønn trenger en frisk mamma. Trenger en ny nyre, blodtype O. Jeg er 23 år og går på dialyse.»

- Å, Gud, det er det tristeste jeg noen sinne har lest, sa jeg til mannen min, sier Ashley Dall-Leighton til Portland Press Herald.

Bestemte seg brått Mannen Josh, en fengselsbetjent fra Windham hadde ikke fått meg seg den unge moras litt spesielle rop om hjelp. Da kona leste meldingen høyt for ham, utbrøt han:

- La du merke til telefonnummeret. Send henne en tekstmelding med én gang!

Det skulle ikke mer til før den 30 år gamle trebarnsfaren tilbød en av nyrene sine til en kvinne han aldri hadde møtt.

I desember 2013 fikk Christine Royles fra South Portland diagnosen lupus, og noen måneder senere ble hun også diagnostisert med den autoimmune sykdommen ANCA-assosiert vaskulitt.

Nyrene hennes klarte ikke lenger å gjøre jobben sin med å filtrere vekk avfallsstoffer fra blodstrømmen, og som 23-åring ble nå 24 år gamle Royles en av mer enn 100 000 mennesker i USA som trenger nyretransplantasjon.

Hvert år er det færre enn 17 000 som får ny nyre i USA, og i 2013 døde 4453 pasienter mens de sto i transplantasjonskø, opplyser National Kidney Foundation.

- Må prøve Christine Royles var ikke tilfreds med så dårlige odds, og bestemte seg for å ta saken i egne hender.

- Jeg leste en historie om en mann fra en annen delstat som ba om en nyre for sin kone. Han sto ved siden av veien med et skilt, sier småbarnsmora.

Royles valgte imidlertid en annen taktikk enn å stå langs veien. Hun gjorde bilen sin om til en rullende reklameplakat. Og det virket.

Josh Dall Leighton sier han ikke tenkte seg om to ganger da han så meldingen på Royles`bil.

- Jeg må bare prøve, sa jeg til kona mi. Jeg tror det handlet mye om at jeg har tre barn selv. Hvis min kone trengte en nyre og jeg ikke kunne gi en til henne, ville jeg håpet at noen andre kunne gjøre det for henne, sier 30-åringen.

God kandidat Han og kona har de ti måneder gamle tvillingene Mason og Christopher og broren deres, Hayden, som er fem år gammel.

Christine Royles satte Josh Dall-Leighton i kontakt med transplantasjonsprogrammet på sykehuset. Etter å ha gjennomgått en rekke tester i vinter, viser det seg nå at Josh er en god donorkandidat for Christine.

Ekteparet Dall-Leighton sendte 24-åringen nyheten om de hyggelige testresultatene på sms.

- Jeg begynte å gråte, for jeg kan ikke tro at han vil gjøre dette for meg, sier småbarnsmora.

En person som donerer bort en nyre, vil normalt sett kunne leve et fullverdig liv med bare én nyre.

Møttes for første gang Christine Royles og ekteparet Dall-Leighton har blitt kjent gjennom tekstmeldinger og via Facebook. Først tirsdag denne uka møttes de for aller første gang.

Christine kjørte til Windham og banket på døra sammen med sin to år gamle sønn, Talan. Der ble hun møtt av Josh som hadde ti måneder gamle Christopher på armen. Josh ga henne en varm klem.

Christine sa til Josh at hun synes det er vanskelig å finne en god måte å takke ham på, hvorpå han svarte at det er unødvendig.

- Jeg vil bare at du skal bli bedre. Jeg vil høre at donasjonen hjalp deg.