I USA er klimaavtalen «død ved ankomst»

NEW YORK (Dagbladet): Kyoto-avtalen er i dag «død ved ankomst» i Senatet i USA, som må godkjenne den. Den kommer derfor tidligst dit i 1999. Men allerede nå ser republikanere muligheter til å gjenta sin seier i kampen mot president Clintons helsereform. Denne gangen er det Al Gore som er målet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmenn for Det hvite hus sier likevel til avisa The New York Times at de har lært av nederlaget med helsereformen. Visepresident Al Gore brukte derfor sin aller første pressekonferanse etter at Kyoto-avtalen var klar til å frata sine politiske motstandere to viktige angrepsvåpen.

Gore sa at ingen nye skatter vil bli innført for å oppfylle utslippsmålene i klimaavtalen. I stedet vil skatteletter bli brukt for å stimulere bedriftene til å redusere utslipp.

Visepresident Gore sa også at klimaavtalen ikke vil bli sendt til Senatet for ratifikasjon før utviklingslandene forplikter seg sterkere til å bidra.
Men utviklingslandene holder igjen: «Hvordan skal vi forsvare å bruke av våre knappe ressurser på å redusere utslipp når vi hver dag må slåss for å skaffe mat, klær og hus til våre innbyggere?» sier F.V. Mayinga Mkandawire som er Malawis miljøvernminister.

Flertall for

Foreløpig viser meningsmålingene at det er flertall i det amerikanske folket for tiltak som kan begrense utslippet av klimagasser. Også dersom det medfører økte bensinpriser.

Men folkeflertallet var også for prinsippet om en helsereform i 1994, før kampanjene mot presidentens plan ble satt inn.

Republikanske talsmenn satser på å snu folkemeningen ved å framstille klimaavtalen som en trussel mot den amerikanske livsstilen og mot USAs sjølråderett.
Milliardæren Steve Forbes, som planlegger å stille i kampen om å bli republikansk presidentkandidat i år 2000, beskrev øyeblikkelig Kyoto-avtalen som «tidenes største statlige inngrep i amerikansk frihet og rett til selvbestemmelse. Clintons helsereform blir beskjeden i sammenlikning.»

Den republikanske partiformannen Jim Nicholson sier at klimaavtalen vil «endre den amerikanske livsstilen radikalt».

Andre republikanske talsmenn advarer og sier at det republikanske partiet mangler troverdighet i miljøspørsmål i velgernes øyne.

Kampanje

Republikanerne knuste Clintons helsereform ved hjelp av effektiv fjernsynsreklame som siden er blitt berømt som «Harry og Louise»-kampanjen.

Det var herr og fru Hvermanssen som uttrykte frykt for at de ikke lenger kunne få gå til den legen de selv ville. Det samme reklamebyrået som sto bak denne kampanjen, skal jobbe for republikanerne mot klimaavtalen.

Og de effektive lobbyorganisasjonene, som allerede har brukt nær hundre millioner kroner på fjernsynsreklame til angrep mot avtalen før Kyoto-møtet, lover fortsatt engasjement.

- Du vil få se et aktivt budskap om fordelene ved fossilt brensel for den amerikanske økonomien og vår livsstil, sier Fred Palmer i Western Fuels Associaton til The New York Times.

Splittelse

Det demokratiske partiet er splittet i synet på klimaavtalen.

Kongressrepresentant Dick Gephardt, som trolig vil utfordre Al Gore i primærvalgene i 2000, har unnlatt å ta standpunkt til den. Han har alliert seg med fagbevegelsen som i stor grad er skeptisk.

Fagbevegelsen frykter at utslippsbegrensningene vil føre til tap av arbeidsplasser i deler av arbeidslivet der fagbevegelsen står sterkt.