- MILJØ VIKTIGST: Mener Audun Lysbakken. Men ungdomspartiet SU er mest opptatt av arbeid. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
- MILJØ VIKTIGST: Mener Audun Lysbakken. Men ungdomspartiet SU er mest opptatt av arbeid. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

I utakt med egen ungdom

SV taper ungdomsstemmer. Samtidig er de mest uenige med eget ungdomsparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): SV har tradisjonelt alltid hatt flest stemmer blant de yngste, men tapte mange ved sist skolevalg. Nå er målet å få tilbake ungdommen. Men på SV-landsmøtet er det sosialistisk ungdom mest i opposisjon. Også om kjernesakene skole og miljø.

Heller arbeid Ungdomspartiet vil stryke hele skolesatsingen og er langt mer positive til oljeboring og sjødeponi for gruvenæringen enn det moderpartiet er. De vil heise arbeidsliv og anstendig lønn på bekostning av skole.   

- Vi har et annet fokus. Vi vil ha miljøvern på industriens premisser og breie ut partiet. Vi vil ta et oppgjør med tanken om at vi er et postmodernistisk samfunn som ikke skal lage noe. Det er ikke bærekraftig, verken for miljøet eller økonomien, sier SU-leder Andreas Halse.

Uenige om hijab SU mener at SV har feil standpunkt når det gjelder omskjæring av guttebarn og hijab i politiet. Ungdomspartiet vil forby begge deler.

Audun Lysbakken mener nettopp miljø og skole er sakene som skal vinne ungdom tilbake.

- Jeg håper å tenne miljøengasjementet. Det er den unge generasjonen som må løfte den kampen og vinne den, sier han.  

Lysbakken er glad for at SU reiser debatt om hijab, men er uenig i sak.  

- Det er ingen kulturrabatt på våre verdier. For et parti som SV, er hijabdebatten naturlig. Men gevinsten er større enn bakdelen ved at noen har en uniform som er litt annerledes enn andre.
 
- Går foran SU-lederen mener at ungdomspartiet går foran.

- Ting SU sier nå, er det stor sjanse for at SV sier om noen år, sier han.

Lysbakken er sikker på at SV tar med seg «viktige impulser» fra SU-generasjonen.  

- Ikke minst knyttet til det sterke engasjementet for arbeidsliv, faste stillinger, huslån og trygghet for å etablere seg. Men SV skal være et miljøparti. Det er utrolig viktig å holde fast ved både det grønne og det røde beinet.

Lysbakken synes ikke det er et problem at ungdomspartiet er uenig i mye.

-Da jeg var SU-er, mente vi veldig forskjellige ting fra SV på en del områder. Det ville være veldig rart hvis ungdommen var helt lik gamle menn som meg, sier han.