Bent Høie om skjenkeregel:

- I utgangspunktet ganske tullete

Man må servere mat for å skjenke alkohol i Norge. Det synes helseminister Bent Høie at er fornuftig slik som situasjonen er nå, men i utgangspunktet synes han at det er et ganske tullete tiltak.

VIL FJERNE MAT-KRAV: Helseminister Bent Høie sier de ønsker å fjerne kravet om kjøp av mat for å få servert alkohol i de neste stegene i gjenåpningsplanen. 28. april 2021. VIDEO: Jenny Emilie Aas REPORTER: Frode Andresen Vis mer
Publisert

I januar ble regjeringen og helse- og omsorgsminister Bent Høie overkjørt av Stortinget, som besluttet at man skulle tillate skjenking i forbindelse med matservering i kommuner med lavt smittetrykk.

I slutten av mars ble den nasjonale skjenkestoppen gjeninnført, men da den ble opphevet igjen i midten av april, valgte regjeringen å videreføre Stortingets spiseplikt.

Nå sier Høie til Dagbladet at han synes at regelen er fornuftig, men at han i utgangspunktet mener at den er ganske tullete.

- Det er et tiltak som jeg mener at er riktig i den forberedende fasen, men det står jo også i vår gjenåpningsplan at det er et krav som vi ønsker å ta vekk når vi kommer til de neste stegene, og det er nødvendig, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Som Høyre-mann synes jeg i utgangspunktet ikke at det er veldig logisk at man stiller krav til at man må spise for å få servert alkohol. Men under en pandemi, så må selv en Høyre-mann akseptere noen regler som jeg i utgangspunktet synes at er ganske tullete. Men alternativet var å ikke ha skjenking i det hele tatt, og da er det fornuftig å ha en regel som åpner for det.

GJENÅPNINGSPLAN: Helsedirektør Bjørn Guldvog og helseminister Bent Høie svarer på spørsmål knyttet til gjenåpningsplanen under en pressekonferanse 28. april 2021. REPORTER: Frode Andresen Vis mer

Matsvinn

Da statsminister Erna Solberg la fram sin gjenåpningsplan, opplyste hun at kravet om matservering i forbindelse med skjenking fjernes i andre trinn. I tillegg vil man i det aktuelle trinnet utvide skjenketida fra klokka 22 til 24. Først i trinn tre går det mot normale skjenketider.

Leder for folkebevegelsen «Spis opp maten», Mette Nygård Havre, uttalte nylig til Dagbladets finansnettsted Børsen at spiseplikten har medført en kraftig økning i matsvinn.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at han tror at tiltaket er fornuftig, men erkjenner at det kan ha noen uheldige konsekvenser.

- På nåværende tidspunkt tror jeg at det er fornuftig, men jeg ser at det kan ha noen uheldige konsekvenser med tanke på matsvinn. Jeg tror at det på nåværende tidspunkt er fornuftig å ikke åpne opp for servering av alkohol uten at man har matservering i tillegg, sier Guldvog til Dagbladet.

MAKS TI PERSONER: Helseminister Bent Høie om Oslos maksgrense på besøkende. 28. april 2021. VIDEO: Jenny Emilie Aas REPORTER: Frode Andresen Vis mer

Redusere drikking

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet sier at spiseplikten er til for å redusere drikking.

- Det er et råd som er der for å redusere drikking på serveringssteder, ettersom man kan glemme avstandskrav og andre smittevernråd når man blir beruset, og det er jo det som egentlig ligger bak dette med skjenkestopp, sier Vold til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer