I Vågå er luksushytter forbudt

Innlagt vann, strøm og parabol blir forbudt på hytter i Vågå i Gudbrandsdalen. De vil ikke ha tilstander som i Hafjell og Kvitfjell. Men Rimi-Hagen og andre rikinger får ha luksusen sin i fred...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et enstemmig kommunestyre i Vågå har vedtatt en hyttepolitikk som forbyr innlagt vann, kloakk, strøm og parabol. Bare biologisk do er tillatt. Det er også vedtatt regler for listverk, vinduer, grunnmur og beisfarge. Bilvei helt fram blir ingen selvfølge, og hyttene kan ikke være større enn 100 kvadratmeter. Brustad-bua har dermed fått sin hyttebror i «Vågå-bua».

Luksus uønsket

Kommunen ønsker ikke at rikfolk skal etablere seg med luksushytter som bryter med den tradisjonelle byggeskikken.

- Vi ønsker at de som kommer hit er glade i naturen og bruker fjellet, og de må komme hit på våre premisser, sier bygdas ordfører Rune Øygard til Dagbladet, og legger til at Vågå er den kommunen i landet som har flest vernede hus.

Badstu og trimrom

Tidligere i år kjøpte Stein Erik Hagen gården Trolltun i Vågå for 18 millioner kroner. Han fikk glatt konsesjon, på tross av at han ikke har tenkt å bo der. Deretter spanderte han et kulturhus og ble mottatt som bygdas redningsmann.

Nå skal han utvide den luksuriøse fritidseiendommen med to nye tømmerhus som skal inneholde 15 soverom, storstue, badstu og trimrom.

- Er denne luksusen i stil med gamle bygdetradisjoner?

- Han hadde ikke fått lov til dette hvis han bygde oppe i fjellet. Hytteområdet som blir regulert ligger i et sårbart fjellområde, Stein Erik Hagens gård ligger nede i dalen, og jeg ser derfor ingen problemer med hans utbyggingsplaner, sier ordfører Øygard.

Han synes ikke Rimi-Hagens storslåtte utbyggingsplaner står i kontrast til det ferske hyttevedtaket.

Rimi-filosofi

- Tror du Rimi-Hagen kommer til å kjøpe seg ei «Vågå-bu»i fjellheimen?

- Det tviler jeg på, det er ikke i tråd med hans intensjoner. Men jeg er sikker på at vår nye restriktive hyttepolitikk er i samsvar med hans egen filosofi, sier Rune Øygarden, som er full av lovord om kjøpmann Hagen.

Han forteller at flere bedrifter har tatt kontakt med kommunen etter at Hakon Gruppens IT-etablering i bygda ble kjent. Nå håper den fraflyttingstruede bygda på en oppblomstring i kjølvannet av Stein Erik Hagen og Hakon Gruppens tilstedeværelse.