Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I våre hjerter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Etter år med strid og ei uke med heftig debatt, besluttet verdens fremste astronomer denne uka å tegne om verdensrommet. Planetrekken ble omklassifisert, og den som kom dårlig ut av det hele var Pluto. Fra nå av er den lille kloden ytterst i vårt solsystem dømt til å være dverg, ikke planet som de åtte andre. I det nytegnede solsystemet er det foruten planetene tre dverger og titusener av «andre solsystemgjenstander».

• Forandringene vil ikke bety meget for de fleste av oss. Ingen av oss har sett Pluto. Skolene må imidlertid antakelig kjøpe nye kart over himmellegemene. Men de fleste skolestuekartene er jo så gamle at de kanskje ikke engang har fått med seg Pluto, som ble oppdaget i 1930. For astronomene er derimot det som skjedde i Praha en milepæl. Det nye mønster i solsystemet er vel tilpasset naturvitenskapens kunnskapsnivå i vår tid. Slik sett er beslutningen en seier for rasjonalisme og vitenskap, og et nederlag for følelsene. Så får Pluto leve videre som folkekjær tegneseriefigur.

LEDER