I vegetativ tilstand i 16 år, reagerte på Hitchcock-film

Mannen i 30-åra fikk økt hjerneaktivitet på de «riktige» stedene i filmen.

SKAPTE REAKSJONER: Regissør Alfred Hitchcock (1899-1980) var kjent for sine spenningsfilmer. En av dem har framkalt bevissthetstegn hos en mann som de siste 16 åra har levd i en vegetativ tilstand. Foto: DAGBLADETS ARKIV
SKAPTE REAKSJONER: Regissør Alfred Hitchcock (1899-1980) var kjent for sine spenningsfilmer. En av dem har framkalt bevissthetstegn hos en mann som de siste 16 åra har levd i en vegetativ tilstand. Foto: DAGBLADETS ARKIVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann som har vært i en permanent vegetativ tilstand (PVT) i 16 år, reagerte i et forsøk på en film signert spenningsmesteren Alfred Hitchcock. Forsøket viser at den tilsynelatende ikke-reagerende mannen både var bevisst og kunne følge handlingen i filmen, skriver Medical News Today.

- For første gang viser vi at en pasient med et ukjent nivå av bevissthet kan følge med på og analysere informasjon fra omgivelsene, på samme måte som friske personer, sier Lorina Naci ved Western University i Canada i en pressemelding.

Feildiagnoser Mannen i 30-åra har ikke kommunisert med noen eller vist tegn til at han er bevisst siden han for 16 år siden ble slått i brystet og fikk hjerneskade som følge av oksygenmangel.

Forsøket setter søkelyset på viktige spørsmål; forskerne mistenker at mange pasienter er blitt feildiagnostisert som ikke-bevisste og kanskje koblet fra livsopprettholdende maskiner på feilaktig grunnlag.

- Vi vet allerede at opptil én av fem av disse pasientene er feildiagnostisert. Denne teknikken kan avsløre at det virkelige tallet er enda høyere, sier Naci.

Intens film Forsøket, hvis rapport kan leses på sidene til Proceedings of the National Academy of Sciences, ble gjennomført ved at tolv funksjonsfriske personer og to PVT-pasienter - en mannlig og en kvinnelig - ble lagt i en magnetresonanstomografi (MRI)-skanner og vist kortfilmen «Bang! You're Dead» (1961).

Kortfilmen var opprinnelig en episode i den klassiske TV-serien «Alfred Hitchcock presenterer», og er utvalgt fordi den har en klar handling og spiller på fellesmenneskelige følelser som frykt og spenning.

I filmen, som til forsøket var redigert ned til åtte minutters lengde, finner en liten gutt onkelens revolver og tror den er en leke. Med magasinet halvfylt av patroner går gutten rundt i nabolaget og sikter på folk og trekker av. Ingen skjønner at det dreier seg om et livsfarlig skarpt våpen.

- Viktige følger De funksjonsfriske personene i forsøket - og den mannlige PVT-pasienten - viste klart økt hjerneaktivitet i filmens mest intense øyeblikk, når gutten sikter på intetanende personer og trekker av. Pasientens reaksjoner var svært lik utslagene hos de friske.

FORSKERE: Lorina Naci og Adrian Owen er to av forskerne bak det banebrytende forsøket. Foto: WESTERN UNIVERSITY
FORSKERE: Lorina Naci og Adrian Owen er to av forskerne bak det banebrytende forsøket. Foto: WESTERN UNIVERSITY Vis mer

Forskerne sier studien kan ha følger for hvordan vi ser på menneskelig bevissthet.

- Denne tilnærmelsesmåten kan ikke bare oppdage hvorvidt en pasient er bevisst, men også hva pasienten tenker. Dette har viktige praktiske og etiske følger for pasientens behandling og livskvalitet, sier medforsker Adrian Owen.

SKREMTE SEERNE: Billy Mumy spiller seksårige Jackie, som går rundt i nabolaget viftende med en ladd pistol i «Alfred Hitchcock presenterer»-episoden «Bang! You're Dead». Episoden regnes som et av høydepunktene i serien. Foto: NBC / WIKIMEDIA COMMONS
SKREMTE SEERNE: Billy Mumy spiller seksårige Jackie, som går rundt i nabolaget viftende med en ladd pistol i «Alfred Hitchcock presenterer»-episoden «Bang! You're Dead». Episoden regnes som et av høydepunktene i serien. Foto: NBC / WIKIMEDIA COMMONS Vis mer