En politietterforsker i Mejicanos, nord for San Salvador, tar bilder av en buss som Barrio 18-medlemmer skal ha satt fyr på. Bussbrannen krevde elleve menneskeliv. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
En politietterforsker i Mejicanos, nord for San Salvador, tar bilder av en buss som Barrio 18-medlemmer skal ha satt fyr på. Bussbrannen krevde elleve menneskeliv. Foto: AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

I verdens «drapshovedstad» har over 3000 mennesker blitt drept så langt i år. En dag kan kreve 40 liv

Fra januar til juni ble 3058 mennesker drept i El Salvador - det mellom-amerikanske landet med seks mill. innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har blitt døpt verdens «drapshovedstad», det mellom-amerikanske landet El Salvador.

Landet som har drøyt seks millioner innbyggere, herjes av en brutal og hensynsløs gjengkrig.

Det koster ufattelig mange menneskeliv.

3085 drept på et halvår

Fra januar til juni i år ble 3085 mennesker drept i landet. Det er en økning på syv prosent sammenlignet med fjoråret, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det betyr at det i gjennomsnitt blir drept 17 mennesker, hver eneste dag.

Særlig ille var det fra januar til mars, da det i gjennomsnitt ble drept én person hver time, ifølge ABC News.

Til sammenligning har Norge, med sine drøyt fem millioner innbyggere, i gjennomsnitt rundt 30 drap i året.

I 2012, da den blodige gjengkrigen mellom i hovedsak to rivaliserende bander krevde 6657 menneskeliv, var drapsraten i landet på skyhøye 104 drap per 100 000 innbygger.

Drapsraten i USA var til sammenligning 4 per 100.000, mens den i Norge var på 0,4 per 100.000. Det tilsier at risikoen for å bli drept er 260 ganger høyere i El Salvador enn i Norge.

MS-13 mot Barrio 18

I hovedstaden San Salvador er det de to rivaliserende gjengene MS-13 og Barrio 18 som river og sliter i byen, ifølge ABC, som besøkte byen for å dokumentere den blodige gjengkrigen i mars i år.

Hver eneste natt drar et team fra et av likhusene i hovedstadene ut i gatene for å hente døde kropper som har blitt livløse i løpet av natta. ABC ble med da de ansatte ved likhuset hentet en 23 år gammel mann som hadde blitt skutt og drept i sitt hjem etter å ha bestilt en pizza.

- Han var alt for meg. Min eneste sønn. De tok ham fra meg, og etterlater meg alene, sa moren til 23-åringen, som het Carlos, til ABC.

Hun hevdet at sønnen aldri hadde vært tilknyttet noen gjenger.

Innførte våpenhvile

Det har imidlertid vært perioder med relativt fred, eller i alle fall begrenset gjengkrig, skriver The Guardian.

I 2012 ble en våpenhvile mellom de to bandene innført. Antall drap ble redusert med halvparten, og et par dager ble til og med ingen drept, bemerker avisa. Det hele varte i 15 måneder, før det tok slutt.

I 2015 var det dager hvor over 40 mennesker ble drept - hver eneste dag.

Den massive og brutale gjenkriminaliteten begynte etter at den tolv år lange borgerkrigen i landet tok slutt i 1992. Borgerkrigen krevde over 75 000 menneskeliv, og drev hundretusener på flukt - mange til USA og Los Angeles.

Deportert tilbake til El Salvador

I den amerikanske storbyen på vestkysten, ble gjengene som nå heter MS-13 og Barrio 18, opprettet. Gjengene kriget mot hverandre da også. Da borgerkrigen endte, deporterte amerikanske myndigheter tusenvis av illegale flyktninger fra El Salvador tilbake til det nylig krigsherjede landet.

Der fortsatte gjengene å kjempe mot hverandre.

Siden har altså hundretusenvis av liv gått tapt i en gjengkrig som aldri ser ut til å ta slutt.