I verdens mest omstridte havområde snakker krigsskip med hverandre om pizza

Konflikten i Sør-Kina-havet.

 PIZZA OG KYLLINGVINGER:  I forrige uke seilte amerikanske USS Lassen inn i havområdet i Sør-Kina-havet Kina har gjort krav på. Da ble de spurt om hva de gjorde der av et kinesisk krigsskip. Et par uker tidligere snakket med om pizza og kyllingvinger. Her et bilde av skipet fra 2009 Foto: Reuters / US Navy / NTB Scanpix
PIZZA OG KYLLINGVINGER: I forrige uke seilte amerikanske USS Lassen inn i havområdet i Sør-Kina-havet Kina har gjort krav på. Da ble de spurt om hva de gjorde der av et kinesisk krigsskip. Et par uker tidligere snakket med om pizza og kyllingvinger. Her et bilde av skipet fra 2009 Foto: Reuters / US Navy / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den politiske retorikken om interessene i Sør-Kina-havet og området rundt Spratlay-øygruppa, er knallhard.

For etter at Kina gjorde krav på nær sagt hele Sør-Kina-havet og begynte utbyggingen av en kunstig øy utenfor nevnte øygruppe, truet USA med å sende krigsskip til området.

Så gjorde USA alvor av truslene.

Siden har de to stormaktene vekslet til dels krasse ord med hverandre, offisielt og uoffisielt. Tidvis har temperaturen vært svært høy og har vært grunnlag for internasjonal bekymring.

Fullt så knallharde er ikke samtalene mellom de amerikanske og kinesiske krigsskipene som faktisk seiler i området, skriver den britiske avisa The Guardian.

«Du er i kinesisk farvann» Avisa skriver om en rekke interaksjoner mellom krigsskip fra USA og Kina den siste tida, som følge av at USA har seilt inn i havområdet Kina har gjort krav på.

I forrige uke seilte USS Lassen tolv nautiske mil inn i havområdet Kina hevder de har rett på. Da begynte et kinesisk krigsskip å skygge det amerikanske skipet.

«Hei, du er i kinesisk farvann. Hva er din intensjon?», spurte skipet, forteller kommandør Robert Francis om bord USS Lassen til The Guardian.

Videre skal kommandøren ha forklart at de var i sin fulle rett til å være i farvannet, men det kinesiske skipet lot seg ikke affisere nevneverdig av svaret, og ba om et nytt svar på det samme spørsmålet.

«Vi har pizza» Men ikke alle interaksjonene er mellom skipene er så alvorlige, forklarer Francis, og forteller om en episode for et par uker siden da Francis, skipet hans og det kinesiske skipet som da skygget dem snakket om noe så banalt som pizza.

- Vi tok opp telefonen og begynte å prate med ham. «Hei, hva skal dere gjøre på lørdag?», spurte det amerikanske skipet.

- «Vi har pizza og kyllingvinger. Hva spiser dere?», repliserte det kinesiske skipet.

Videre kom ifølge kommandøren samtalen inn på hva slags planer de to forskjellige mannskapene hadde for Halloween, hvor de kom fra, familiene deres og hvilke steder de har besøkt.

Målet, er ifølge Francis å vise de kinesiske skipene at de er normale matroser, som dem.

Ressursrikt Spørsmålet om Spratly-øyene dreier seg i all hovedsak om hvem som har råderetten over naturressursene i Sør-Kina-havet. Folkerepublikken Kina gjør krav på mesteparten av havområdet, helt inntil kysten av nabolandene. Men også Vietnam, Filippinene, Republikken Kina (Taiwan), Malaysia og Brunei gjør krav på hele eller deler av øygruppa.

Spratly-øygruppa består av ca. 750 småøyer, korallrev og skjær, spredt ut over et stort område mellom sørlige Vietnam og Filippinene. Øyene er ubebodd, men havområdet rundt inneholder store oljeressurser og er rikt på fisk. I tillegg går mye av skipstrafikken i Sør-Kina-havet gjennom farvannet.

Den staten som klarer å få kontroll over Spratly-øyene, sikrer seg med andre ord store naturressurser, samt utvidet kontinentalsokkel og styrket strategisk posisjon.

 BYGGER KUNSTIG ØY:  Denne kunstige øya som Kina har bygget i Sør-Kina-havet har vært gjenstand for mye internasjonal kritikk, og står også i sentrum av konflikten i Sør-Kina-havet. Her et satelittbilde fra 3. september i år. Foto: Reuters CSIS Asia Maritime Transparency Initiative / NTB Scanpix
BYGGER KUNSTIG ØY: Denne kunstige øya som Kina har bygget i Sør-Kina-havet har vært gjenstand for mye internasjonal kritikk, og står også i sentrum av konflikten i Sør-Kina-havet. Her et satelittbilde fra 3. september i år. Foto: Reuters CSIS Asia Maritime Transparency Initiative / NTB Scanpix Vis mer