Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- I verdensklassen velformulert

Obama imponerte sine tilhørere, men Kristin Halvorsen lar seg fortsatt ikke begeistre av amerikansk utenrikspolitikk.

GODE TALEGAVER: Barack Obama imponerte mange med sin tale i Oslo Rådhus. Foto: EIRIK URKE/DAGBLADET
GODE TALEGAVER: Barack Obama imponerte mange med sin tale i Oslo Rådhus. Foto: EIRIK URKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| USAs president Barack Obama er kjent for sine gode taleevner. Da han holdt sin tale i Oslo rådhus, Mette-Marit ble rørt til tårer. Men det var ikke bare kronprinsenes som synes Obama gjorde en god jobb. Flere har latt seg imponere av presidentens ord:

Ikke begeistra for politikkenSV-leder Kristin Halvorsen synes Obama er en god taler, men hun la ikke skjul på at hun ikke udelt var positiv til talens innhold:

- Han er i verdensklassen velformulert, men jeg forventet ikke akkurat at han skulle forandre amerikansk utenrikspolitikk bare fordi han fikk fredsprisen, sa Halvorsen til Dagbladet på vei ut.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har kommentert Obamas tale på Twitter: «Mye å si: Helheten best, valg realist/idealist er ikke-valg - du må være realist for å nå ideelle mål», skriver Støre.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland mener det var en uvanlig fredspristale.

- Det var en tale med helhetlige perspektiver på de tingene en amerikansk president står overfor. Dermed ble det også en annerledes tale enn andre nobelprisvinnere har gitt. Han gikk rett inn i dilemmaene rundt krig, sier Brundtland til Dagbladet.

- Ikke bare at han er leder av et krigførende land, og at militær makt i visse situasjoner må brukes. Men også det å bygge fred, samarbeide over grensene, få ned risikoen, fjerne atomvåpnene. Han kom inn på alle temaene han har fått fredsprisen for, sier Brundtland.

- Kunne blitt bare «change» og «hope»Senterpartiets Liv Signe Navarsete synes også Obama var flink:

- Det var en veldig god tale, men vi må i Norge huske på at han snakket nok mer til sitt eget publikum enn til oss. Det er en historisk dag, sa hun på vei ut av Oslo rådhus.

Krf-nestleder, Dagrun Eriksen, var glad talen ikke ble for vidløftig:

- Det var en genial tale, det kunne jo blitt bare «change» og «hope» og store ord, men han var modig og gikk rett inn i det vanskelige. Det imponerte meg, sa Eriksen.

- Behov for å forklareBellona-leder Frederic Hauge var langt fra skuffet over at talen ikke i større grad omfattet miljøsaker.

LIKTE LITT: SV-leder, Kristin Halvorsen, synes Obama gjorde en god jobb. Men det var ikke alt i hans tale som falt i like god smak hos Halvorsen.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
LIKTE LITT: SV-leder, Kristin Halvorsen, synes Obama gjorde en god jobb. Men det var ikke alt i hans tale som falt i like god smak hos Halvorsen. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Jeg tror presidenten hadde et behov for å forklare hvorfor han opptrer som han gjør militært.

- Men han vektlegger jo også at det å unngå global oppvarming er avgjørende for sikkereten til samfunnet vårt. Det er en klok argumentasjon overfor det amerikanske publikummet, sier Hauge.

Spennende tale Det var ikke bare politikere som tok turen til Oslo Rådhus idag. Filosof og forfatter Jostein Gaarder fikk også med seg Obamas tale.

- Det var en spennende og spenstig tale. Klart at Obama uttalte seg som commander-in-chief, han kunne ikke gjøre noe annet enn å snakke som en president. Man har gitt fredsprisen til en idealpolitiker, men i første delen av talen var han en realpolitiker. Det er typisk Obama å bryte ned det skillet, sier Gaarder.

Forlegger William Nygård mener at Obama er en fredsbygger:

- Først og fremst er jeg imponert over fremføringen. Han snakket fint om spennet mellom fred som idè og det konkrete politiske bildet. Han er åpenbart ingen imperialistisk amerikansk president, sier Nygård til Dagbladet.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ønsker Obama lykke til slik:

- Han tar opp store perspektiver og setter dagsorden for sitt land. Han nøster opp historiske tråder han ønsker å bringe videre.

- Vi får håpe han får det til.


BEVEGENDE ORD: Mette-Marit ble rørt til tårer av presidentens ord under hans tale i Oslo Rådhus. Foto: Scanpix
BEVEGENDE ORD: Mette-Marit ble rørt til tårer av presidentens ord under hans tale i Oslo Rådhus. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media