I verdensrommet svever en slepen diamant

Kometjageren Rosetta har besøkt asteroiden Steins.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESAs kometjager Rosetta har besøkt asteroiden Steins, og funnet ut at den ligner en stor, slepen diamant. 

På forhånd hadde astronomene forestilt seg en noenlunde jevnt avrundet steinklump, så de ble overrasket over den litt pussige fasongen.

I løpet av en svært rask passering i en fart av 31.000 kilometer i timen klarte Rosetta å fotografere Steins fra flere vinkler.

Mange krater

Selv om de to himmellegemene, det menneskeskapte og det opprinnelige, befant seg 800 kilometer fra hverandre, er forskerne svært fornøyde med bildene de fikk hjem.

Bildene viser at den 4,6 kilometer store asteroiden har en rekke krater på alle sider. På bakgrunn av antall krater kan forskerne beregne sånn noenlunde alderen på asteroiden.

Stor vitenskap

- Steins er kanskje liten, men vi får stor vitenskap ut av dette, sier professor David Southwood i ESA.

I verdensrommet svever en slepen diamant

Han sier at asteroidene er viktige for å forstå solsystemets opprinnelse og dannelse. De er byggeklosser som ikke ble «tatt i bruk» da planetene ble formet.

- Dessuten, når slike vandrere av og til havner utenfor asteroidebeltet kan de utgjøre en trussel mot jorden. Jo bedre vi kjenner dem, jo lettere kan vi redusere risikoen, sier Southwood.

Skal lande

Rosetta er allerede på vei videre mot sitt endelige mål, møtet med kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i 2014. Den skal kartlegge denne kometen gjennom å kretse rundt den i seks måneder. Deretter skal den frigjøre en ubemannet landingsmodul som skal utforske kometen enda nærmere.

Til slutt skal Rosetta følge kometen i dens bane i det den nærmer seg solen og begynner å avgi gasser i varmen fra solens stråler.

(NTB)

<B>UVENTET:</B> Astronomene fikk seg en liten overraskelse da asteroiden Steins viste seg å omtrent samme form som en slepen diamant. Møtet mellom Steins og ESAs kometjager Rosetta fant sted 360 millioner kilometer fra jorden.