- I verste fall avlivning

Hvalrossen «Freya» later til å ha flyttet inn i Kragerø-skjærgården.

SLAPPER AV: Hvalrossen Freya har tatt seg til rette ombord i en ny båt i skjærgården i Kragerø. Video: Svein Agnar Larsen/Barbro Malmgren Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvalrossen Freya har fått stor oppmerksomhet i Kragerø den siste tiden. Nå mener ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) at grensen er nådd, og at Freya må fjernes.

Hvalrossen Freya ser ut til å ha forelsket seg i skjærgården i Kragerø, og ingenting tyder på at hun har planer om å reise hjem igjen frivillig.

Hun har allerede rukket å bli en populær attraksjon for turister og fastboende, men likevel mener ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) at nok er nok, skriver NRK.

- Jeg har vært opptatt av å finne en løsning. Så får faginstansene vurdere hva som er den beste løsningen. Om det er å prøve å fange «Freya» og frakte den til hjemlige trakter, eller i verste fall en avlivning, sier ordføreren til rikskringkasteren.

Stort hodebry

For den ubudne gjesten har skapt stort hodebry for både ordføreren, båteiere og forsikringsselskapene i skjærgårdsbyen den siste tiden, og med fellesferien like rundt hjørnet er Knudsen bekymret.

Dilemmaet er nemlig at Freya har lagt sin elsk på å slappe av i småbåter som ligger til kai, tilsynelatende uvitende om at vekten hennes går hardt utover farkostene.

Hun er heller ikke sjenert eller redd for folk, og hun ser ut til å bry seg lite om at hennes besøk kan skape problemer for mennesker.

Ordfører Grunde Wegar Knudsen sier til Dagbladet at han har vært i kontakt med Fiskeridirektoratet i dag og ytret sin bekymring. De har lovet å se på saken, for så å finne ut hvordan dette skal håndteres.

Bekymret

- En ting er de materielle skadene på båter, det er mer underordnet. Jeg er redd for at noe skal skje med badende barn nå i sommer. Dette handler om dyr og mennesker, sier Knudsen.

Hvalrossen Freya har vært i skjærgården i Kragerø siden tidlig i april.

- Nå er hun på feil sted. Hvalross er et flokkdyr, og de kan bli tiltrukket av badende barn.

Knudsen understreker at Kragerø kommune og han som ordfører, ikke kan bestemme hva som skal skje med Freya – det får være opp til faginstansene.

KRAGERØ: Frøya vekker oppsikt. Video: Jorun Gaarder / Dagbladet. Vis mer

Redningsaksjon

Seinest mandag måtte Freya reddes etter å ha viklet seg fast i tauet fra en båt ved brygga.

- Når mennesker nå måtte hjelpe den å komme seg løs, blir de også stilt i en litt skummel situasjon. Da kan du jo tenke deg, med badende barn og alt dette. Vi er veldig bekymret, sier Knudsen.

Freya har vært i Kragerø siden i vår, men skal være frisk og i god form.

Dyrets skjebne kan bli avgjort de nærmeste dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer