- I verste fall kan dette føre til tap av verdier i 100-millionersklassen

Underleverandører kan medføre en stor fare for norsk datasikkerhet, mener sjefen for Cyberforsvaret.

BEKYMRET: Avtroppende sjef for Cyberforsvaret, generalmajor Roar Sundseth, mener det bør bli mer fokus på datasikkerheten hos små og mellomstore bedrifter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKYMRET: Avtroppende sjef for Cyberforsvaret, generalmajor Roar Sundseth, mener det bør bli mer fokus på datasikkerheten hos små og mellomstore bedrifter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Underleverandører og små og mellomstore bedrifter med få ressurser kan representere en stor fare for norsk datasikkerhet, mener avtroppende sjef for Cyberforsvaret, generalmajor Roar Sundseth.

- De store selskapene vi har, bare for å nevne Statoil, er profesjonelle på informasjonssikkerhet. Men små og mellomstore bedrifter har ikke ressurser til å ha sine egne sikkerhetsorganisasjoner på samme måte, der må det tas et krafttak, sier Sundseth til Dagbladet.

Fant oljedokumenter Dagbladet omtaler i dag hvordan flere ulike servere med dokumenter vedrørende aktivitet på norsk sokkel lå åpne og søkbare på Internett. Eierne er underleverandører eller konsulenter for store oljeselskaper som opererer i Norge.

På serverne finnes blant annet detaljert informasjon om hva slags styringssystemer som brukes på ulike prosjekter i Nordsjøen, software, passord, tekniske tegninger og svært detaljert informasjon om oljerør, ventiler og instrumenteringsløsninger - for å nevne noe.

Dagbladets funn bekymrer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

- Oljeindustrien og annen høyteknologisk industri i Norge er utsatt for industrispionasje, så vi er jo bekymret når vi nå får informasjon om at dere har funnet databasene til underleverandører av oljebransjen åpent på nett, sier leder for NSMs operasjonssenter, Marie Moe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer