VARSLER: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) kunne igjen ikke svare på hvilke styringssignaler som var ignorert.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VARSLER: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) kunne igjen ikke svare på hvilke styringssignaler som var ignorert. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Grillet i Oslo bystyre:

- I verste fall mister jeg tilliten

Onsdag ble Inga Marte Thorkildsen (SV) nok en gang bedt om å forklare tidligere uttalelser om Utdanningsetaten. - Jeg forstår utålmodigheten, men vi må gå langsomt fram, sier hun til bystyret.

Onsdag ettermiddag ble Inga Marte Thorkildsen (SV), Oslo-byråd for oppvekst og kunnskap, grillet i Oslo bystyre.

Bakgrunnen er at hun i september gikk hardt ut mot ledelsen i Utdanningsetaten.

- Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen, skrev Thorkildsen i en epost til NTB.

Onsdag ba opposisjonen igjen om en forklaring på hvorvidt Utdanningsetaten faktisk motarbeider politisk ledelse. Den forklaringen kunne ikke Thorkildsen gi.

- Det foreligger et varsel mot meg. Jeg må ta mitt ansvar i saken, og det innebærer å gjøre vurderinger av hvilken informasjon jeg kan gi, sa Thorkildsen til bystyret.

- Eksepsjonelt skuffet

Det første varslet mot Thorkildsen kom 11. september, like etter at utdanningsdirektør Astrid Søgnen fikk beskjed om at hun ikke er ønsket i stillingen etter at hun fyller 67 år i november.

I varselet blir Thorkildsens oppførsel overfor ansatte beskrevet som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Samtidig har det også kommet varsler mot Utdanningsetatens ledelse.

- Jeg er eksepsjonelt skuffet over de mangelfulle svarene. Vi har ikke fått svar på om byråden mener det foregår en maktkamp mellom Utdanningsetaten og politisk ledelse, raste Nicolai Langfeldt (H) i bystyremøtet onsdag.

- Kan hun bekrefte eller avkrefte at hun har blitt motarbeidet av egen etat?, spurte han.

- Jeg forstår utålmodigheten. Men vi må gå langsomt fram og gjøre ting riktig. Det betyr at vi er nødt til å gjøre grundige vurderinger av hva vi kan si, og når det kan sies, forklarte Thorkildsen.

Kan bli møtt med mistillit

For knapt to uker siden redegjorde Thorkildsen for kultur- og utdanningskomiteen. Flere opposisjonspolitikere var misfornøyd på det de mente var en mangelfull redegjørelse, hvor Thorkildsen understreket at varslene mot henne la begrensninger på hva hun kunne si.

Hallstein Bjercke (V) mener Thorkildsens mangelen på svar er på kant med et vedtak fra komiteen om at hun snarlig må redegjøre for hva hun mente med sine tidligere uttalelser.

- Det er jeg som har det øverste ansvaret. Det gjør at jeg selvfølgelig er forsiktig. Hvis jeg gjør feil, så kan jeg i verste fall bli møtt med mistillitsforslag eller at byrådslederen ikke lenger har tillit til meg, sa Thorkildsen i bystyremøtet.

Morten Steenstrup (H) ville også vite om Thorkildsen har manøvrert seg dit at hun ikke kan oppfylle opplysningsplikten sin til bystyret.

- Svaret er nei. Vi lener oss tungt på kommuneadvokaten i denne saken, sa Thorkildsen.

Det er byrådsleder Raymond Johansen (Ap) som skal håndtere varslene mot Thorkildsen. Konklusjonen er ventet i november.