«I verste tilfelle kan liv gå tapt»

Dagbladet fant over 2500 norske styringssystemer på nett. Disse brukes blant annet i forsvar, helse, oljebransjen og kollektivtransport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Har du noen gang tenkt over hvordan vannkraftverk og kraftstasjoner styres og kontrolleres? Eller hva med damanlegg, oljerigger og trafikklys?

Datasystemene som benyttes kalles «Scada-systemer». De ble tatt i bruk for mange år siden, koster flerfoldige millioner kroner og oppdateres sjelden.

- Dette er IT-systemer som brukes til å styre alle mulige prosesser, fra oljeutvinning og strømforsyning til busser, jagerfly og skip. Det er et slags nervesystem i samfunnet, og derfor veldig, veldig viktig, sier forsker Niklas Vilhelm ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til Dagbladet.

Over 2500 på nett i Norge Derfor er det viktig at ikke uvedkommende får kloa i disse systemene. Noe som blir vanskeligere og vanskeligere å forhindre ettersom systemene stadig oftere kobles til Internett, hvor de aldri var ment å være.

I forbindelse med artikkelserien «Null CTRL», har Dagbladet funnet over 2500 slike systemer i Norge koblet til Internett. Noen er beskyttet med brukernavn og passord, andre er like åpne som en hvilken som helst hjemmeside.

Dette gjør styringssystemene lett tilgjengelige for hackere og ondsinnede aktører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer