I villrede

Overvåkingspolitiet leker katt og mus med den spionsiktede journalisten Stein Viksveen. Politiet har åpenbart ikke et materiale mot ham som er sterkt nok til å gå til arrestasjon, reise tiltale og trekke ham for retten, men lar ham være i villrede om hva han er siktet for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt siden høsten 1998 har Politiets overvåkingstjeneste arbeidet med saken mot ham. Men på tross av at det nå er gått snart halvannet år siden representanter for POT avhørte Viksveen i Brussel, er Viksveen fortsatt en fri mann.

- Vanvittig situasjon

Verken Stein Viksveen eller hans advokat Atle Helljesen vet hva siktelsen inneholder, eller på hvilket grunnlag POT mener et det er «skjellig grunn» til å mistenke Viksveen for å ha vært Stasi-agent.
- En vanvittig situasjon, sier Viksveens advokat Atle Helljesen, som understreker at det er umulig å forsvare seg når man ikke vet hva man skal forsvare seg mot.

Det var i november i fjor at politiet reiste siktelsen mot Stavanger Aftenblads Brussel-korrespondent. Da fikk også politiet rettens kjennelse for å kunne gå til ransakelse av Viksveens boliger i Stavanger og Brussel.

I dag vil ingen i overvåkingspolitiet, eller påtalemyndigheten, kommentere saken. Bortsett fra en knapp pressemelding fra statsadvokat Lasse Qvigstad hvor han bekrefter at Viksveen er siktet, har man lagt lokk på saken.
Spionsiktelsen mot Stein Viksveen knyttes til avsløringene om at det i Stasis arkiver er omtalt to norske agenter med kodenavnene «Lanze» og «Hein». «Lanze» skal angivelig være en norsk journalist som ble rekruttert som agent under den store Østersjø-uka og fredsfestivalen i Rostock i 1962.

Absurd

Viksveen avviser det hele som absurd. Til sin egen avis, Stavanger Aftenblad, sier han at han aldri har vært i Rostock på Østersjø-uka eller fredsfestival.

Torsdag kveld forlot Stein Viksveen Brussel sammen med sin franske kone og dro til slektninger i Frankrike. Han var utilgjengelig for en samlet norsk presse som ville ha en kommentar fra ham. Viksveen tok likevel selv kontakt med noen få kolleger blant annet i NRK og NTB.

- Jeg har ingenting å frykte. Men det håpløse er at jeg ikke vet noen ting. Jeg er ikke agent «Lanze» eller «Hein» eller noen av de andre agentene som har vært nevnt den siste tida. Det jeg vet er at to østtyskere skal ha sagt til POT at jeg jobbet for Stasi, sier han til NTB.
- Jeg har jobbet som journalist i 40 år, og jeg er sikker på at jeg har møtt folk som har jobbet for hemmelige tjenester. Jeg er også ganske sikker på at mitt navn står i arkivene både til den polske, tsjekkiske og rumenske etterretningstjenesten.

Han karakteriserer også påstandene om at han skal ha overlevert NATO-dokumenter til østtyske myndigheter som uforståelige, blant annet fordi han aldri har jobbet spesielt med NATO-saker.

Til Stavanger Aftenblad sa Viksveen i går også at han aldri har vært i besittelse av hemmeligstemplede eller konfidensielle NATO-papirer av noe slag, og derfor heller ikke kunne ha overlatt slikt materiale til andre.

Brutt kildevernet

I forbindelse med ransakingen av Viksveens leiligheter tok politiet med seg fire datamaskiner, to mobiltelefoner, åtte adressebøker med navn og adresser på flere tusen kontakter, 250 avisutklipp, utskrift av en artikkelserie om globalisering, boka «Rasismens røtter» av Khalid Salimi, to veikart over Belgia og Luxembourg med kulepennmerker - og årsberetningen for Verdens handelsorganisasjon for 1998.

- En meningsløs ransaking. Det politiet har tatt med seg er under ti år gammelt, og kan altså ikke ha noe med den påståtte spionasjen å gjøre. Derimot har de brutt avisas kildevern ved å beslaglegge adressebøkene, og det har de gjort uten å følge straffeprosesslovens spesielle regler for slike saker, sier advokat Atle Helljesen.

I pressemeldingen som ble sendt ut i går sier Qvigstad at Viksveen har vært innkalt til politiavhør i forbindelse med siktelsen, men at «et slikt avhør ikke har funnet sted».

{ndash}Innkallelsen kom på et tidspunkt da politiet visste at Stein Viksveen ikke kunne møte, sier sjefredaktør Jens Barland til Dagbladet.
- Sjofelt, sier advokat Atle Helljesen.

Ifølge Helljesen ble Viksveen bedt om å møte til avhør under et opphold i Stavanger 5. og 6. januar. De dagene sto Helljesen i retten og var forhindret fra å være til stede.

Fra politiets side ble det, ifølge Helljesen, dengang gitt uttrykk for full forståelse for dette, og partene avtalte at det skulle fastsettes et nytt tidspunkt.

Til «Dagsnytt 18» sa Stein Viksveen at han stiller til avhør når som helst og hvor som helst, bare han får greie på hva saken mot ham gjelder.