Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I vinduet for første gang

Tusener ventet på pave Benedikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har Den katolske kirkes nye overhode for første gang vist seg i pavevinduet på Petersplassen.

Utenfor ventet titusenvis av katolikker i håp om å få se Pave Benedikt XVI, og mengden jublet da han kom til syne.

Vinduet ligger i leiligheten som tradisjonelt tilhører paven. Benedikt flyttet i leiligheten i går, og mange katolikker øynet derfor håp om at han ville vise seg i vinduet etter søndagsmessen.

Ventet forventningsfullt

Det var pave Johannes Paul II som innførte tradisjonen med å stå i vinduet. Den siste gangen han viste seg i vinduet, var på slutten av påskehøytiden. Da var Johannes Paul II ute av stand til å snakke. Han gråt og vinket til de fremmøtte og tok på mange måter et tydelig farvel med menighetsbarna.

Bare tre dager senere døde han. Pave Benedikt viste i dag tradisjonen etter Johannes Paul II lever videre.

- Jeg hilser dere, mine kjære brødre og søstre, for første gang fra dette vinduet som min forgjenger gjorde kjent for mange mennesker over hele verden. Vi føler pave Johannes Paul nærmere oss enn noen gang.

Paven velsignet menneskemengden og hilste til ortodokse kristne.

- Gud har bedt oss om målrettet å følge veien mot full enhet, sa han og hyllet arbeidere verden over fordi det er 1. mai.

Spøkefullt la han til at han heter Josef, akkurat som arbeidernes helgen, Sankt Josef.

Pave Benedikt fulgte opp tradisjonen fra Johannes Paul om å snakke om viktige problemer fra vinduet sitt. Han trakk frem det afrikanske landet Togo, der nyvalg har ført til blodige opprør. Paven sa at han følte sterkt med innbyggerne som rammes av volden og at han ber for dem.

Hele Norges coronakart