IAEA: - Iran samarbeider ikke om atomprogram

Inspektørene ikke kan utelukke at den islamske staten sikter mot en atombombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs forsøk på å finne ut om Iran utvikler atomvåpen har stanset helt opp fordi Iran ikke samarbeider. Det betyr at inspektørene ikke kan utelukke at den islamske staten sikter mot en atombombe.

Det er konklusjonen i en ny rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Iran har ikke lagt fram opplysninger som er nødvendige for motbevise anklagene om at de er involvert i utvikling av atomvåpen, ifølge IAEA.

Rapporten sendes nå til FNs sikkerhetsråd.

FN-inspektørene mener at Iran har økt antall sentrifuger som anriker uran til 3.820, fra 3.300 i mai. Dessuten skal 2.000 flere bli installert.

Iran ser likevel ut til å være et par år unna å kunne anrike nok uran til å lage en atombombe, opplyste FN-tjenestemenn mandag.

Iran skal så langt ha lagret 480 kilo lavanriket uran, men det trengs 15.000 kilo lavanriket uran for å lage nok høyanriket uran til én atombombe.- IAEAs feil 
Iran hevder selv at landet kun anriker uran for å dekke landets energibehov, og ikke for å lage atomvåpen. Ifølge en iransk tjenestemann er det IAEA som har skylden for at inspeksjonene har stanset opp. Han mener at IAEA må endre tilnærming og arbeide på en «logisk og lovlig» måte.

Samme dag som rapporten ble kjent, iverksatte Iran militærøvelser i halvparten av landets 30 provinser. Flere titall fly deltok i øvelsene, der det ble øvd på angrep mot en imaginær fiende. Sjefen for det iranske luftvåpenet. Ahmad Mighani, sa samtidig at alle som angriper Iran, vil bli møtt med et overraskende svar som vil få dem til å angre.

- Ikke åpne 
I sin forrige rapport i mai skrev IAEA at Iran så ut til å holde tilbake opplysninger. IAEA-direktør Mohamed ElBaradei ba da om full åpenhet, men ingenting har skjedd i den retning, ifølge den nye rapporten.

«Beklageligvis har byrået ikke vært i stand til å gjøre noen vesentlig fremgang når det gjelder undersøkelsene av den angivelige opprustningen og andre viktige saker som fortsatt bidrar til stor bekymring», heter det i rapporten.

Iran har flere ganger blånektet når landet er blitt konfrontert med etterretningsopplysninger, og samtidig nektet inspektører å undersøke om påstandene er sanne.

IAEA har overfor Iran understreket at noen av opplysningene er så detaljerte og grundige at de bør bli tatt på alvor av Iran.

Byrået kritiserer også Iran for ikke å ha fulgt vedtakene i FNs sikkerhetsråd, som blant annet krever at landet stanser all aktivitet knyttet til anriking av uran.

(NTB)