Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IAEA ber Japan vurdere å utvide evakueringssonen

Sjøvannet ved Fukushima-anlegget inneholder nå 4385 ganger mer radioaktivt stoff enn lovlig, og mengden stiger svært raskt.

MILJØBOMBE: De ødelagte reaktorene på Fukushima Daiichi-kraftverket sprer radioaktivitet i omegnen, og ligger bare et par steinkast fra Stillehavet. Foto: REUTERS/SCANPIX
MILJØBOMBE: De ødelagte reaktorene på Fukushima Daiichi-kraftverket sprer radioaktivitet i omegnen, og ligger bare et par steinkast fra Stillehavet. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lekkasjen av radioaktivt jod fra Fukushima Daiichi-anlegget er tilsynelatende stor; de siste målingene fra sjøvannet rundt kraftverket viser at det inneholder 4385 ganger så mye jod-131 som lovlig, skriver BBC News.

Det innebærer at radioaktiviteten har steget svært raskt de siste dagene; på lørdag var det 1250 ganger så mye jod-131 som tillatt, i går var tallet 3355. Japans atomkraftenergibyrå (Nisa) tror dette tyder på at det lekker konstant fra de ødelagte reaktorene.

Utvidelse Nå ber Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Japans myndigheter om å vurdere å utvide evakueringssonen rundt kraftverket. Fra tidlig i krisen har sonen hatt en 20 kilometers radius rundt anlegget - men så langt som 40 kilometer unna er det målt urovekkende høye verdier av den radioaktive isotopen.

- Vi har rådet Japan om å vurdere situasjonen nøye, og de har gitt signaler om at de allerede overveier et slikt tiltak, sier IAEAs visedirektør Denis Flory ifølge The Guardian.

Men kabinettsekretær Yukio Edano meddelte at «dette er ikke av en slik natur at det krever umiddelbar handling».

Jod-131 blir tilskrevet skylden for de mange tilfellene av kreft i bukspyttkjertelen hos barn etter Tsjernobyl-katastrofen i 1986.

Skroter reaktorene Samtidig erklærer kraftverkets eiere Tepco at kampen for å redde de fire skadde reaktorene er tapt, skriver avisa.

- Vi har ikke annet valg enn å skrote dem, sier selskapets styreformann Tsunehisa Katsumata.

Dette er første gang Tepco kommer med en slik innrømmelse.

Katsumata håper imidlertid at de to resterende reaktorene kan fortsette driften. Japanske myndigheter står imidlertid fast på at samtlige av de 40 år gamle reaktorene bør kondemneres for godt.

I går ble det kjent at Tepcos toppsjef Masataka Shimizu er innlagt på sykehus med høyt blodtrykk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media