Ian Huntley for syk for fengsel?

Britiske aviser spekulerer onsdag på om Ian Huntley, som tirsdag ble siktet for drap på to tiåringer ved Cambridge, kanskje aldri blir stilt for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huntley ble tidlig tirsdag overført til det strengt bevoktede mentalsykehuset Rampton, kort før han formelt ble siktet for drapene.

Politiet sa at den 28 år gamle vaktmesteren på skolen til jentene ikke vil bli framstilt for retten før han anses i stand til det. Hans venninne Maxine Carr, som tirsdag kveld ble siktet for falsk forklaring, blir onsdag framstilt for retten.

«Kommer han noensinne til å bli stilt for retten?» spør Daily Mail på forsiden og konstaterer at det er en mulighet for at han kan være strafferettslig utilregnelig på grunn av sin mentale tilstand.

Avisen reiser også muligheten for at han kan forsvare seg med at han var sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Selv om han blir frikjent på det grunnlaget, kan han likevel sperres inne på ubestemt tid for psykiatrisk behandling.

Ifølge britisk lov kan en mentalpasient holdes innelukket i opp til 28 dager for at en full psykiatrisk vurdering kan foretas. Legene som står for behandlingen, kan forlenge denne perioden i seks måneder av gangen, i teorien i det uendelige, ifølge Daily Telegraph.

For retten

Selv om Huntley ikke møter opp selv i retten onsdag, vil hans samboer Maxine Carr framstilles for retten. Politiet har trappet opp sikkerhetstiltakene for å hindre at selvoppnevnte borgervakter går til aksjon.

Huntley og Carr, som bodde i den samme byen som de to bortførte jentene, ble arrestert lørdag morgen. Samme dag ble likene til Holly og Jessica funnet i et fritidsområde 15 kilometer borte.

Politiet hadde en frist til onsdag morgen med å ta ut formell siktelse mot en eller begge, eller løslate dem.

Forhørsdommere innvilget tirsdag det de kalte en ny og siste forlenget fengsling av de to mistenkte, som har sittet i varetekt på hver sin politistasjon i det østengelske grevskapet Cambridgeshire.

Farlige innsatte

Rampton, der Huntley ble innlagt tirsdag, huser noen av Storbritannias farligste kriminelle. Tre firedeler av de 400 pasientene har begått svært alvorlige forbrytelser, og er blitt innlagt på grunn av mental sykdom eller psykopati.

Sykehuset, som ligger i Nottinghamshire, er blant andre hjem for «Dødens engel» Beverley Allitt, som ble dømt for å ha angrepet 13 barn og drept fire.

I forrige uke kritiserte de pårørende til noen av hennes ofre den avslappede livsstilen som de innlagte nyter ved Rampton, en livsstil de hevder minner om en sommerleir.

Obduksjon

Ifølge en polititalsmann har obduksjonen av de to jentene som ble funnet døde sist lørdag, ikke gitt noe entydig svar på hva de døde av. Det er ikke bevist at levningene stammer fra Holly og Jessica, men politiet går ut fra at det dreier seg om de to.

Uten en dødsårsak blir det umulig å gjennomføre noen drapssak mot Huntley og eventuelt Carr. Huntley kommer trolig også til å bli siktet for å ha bortført de to jentene, som forsvant i småbyen Soham 95 kilometer nordøst for London 4. august.

Over 400 politifolk var involvert i leteaksjonen og etterforskningen, som utløste intens mediedekning. I dagene siden de to siktede ble arrestert, har etterforskerne fortsatt en nitid gjennomsøkning av parets hus og skogområdet der jentene ble funnet. Politiet har også gjennomsøkt huset til Huntleys far, selv om han ikke er mistenkt selv.

I kirken St. Andrew's i Soham har sørgende tent over 1.000 lys til minne om jentene, og over 8.000 kondolanser er kommet inn fra hele verden til en internettside som politiet opprettet.