Ian Paisley ble valgets vinner i Nord-Irland

Ian Paisleys ekstremt probritiske Democratic Unionist Party (DUP) vant valget i

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DUP sikret seg 30 av de 108 plassene i provinsforsamlingen, mens det mer moderate Ulster Unionist Party (UUP) fikk 27 plasser.

IRAs politiske fløy Sinn Fein ble størst av de katolske partiene med 24 representanter, mens det moderate katolske partiet SDLP fikk 18, viser de endelige resultatene.

For tilhengerne av fredsavtalen ga onsdagens valg dermed det verst tenkelige resultat. Det er lite håp om at DUP og Sinn Fein vil samarbeide om en ny selvstyreregjering, slik de er forpliktet til etter Langfredagsavtalen.

Uten selvstyreregjering blir det heller ingen fungerende provinsforsamling i Nord-Irland.

Avviser

DUPs leder Ian Paisley er mot fredsavtalen og mot ethvert samarbeid med Sinn Fein, som han ser på som terrorister. Da en journalist torsdag kveld spurte Paisley om et eventuelt samarbeid med Sinn Fein, grep Paisley ham i kragen og sa: -Må jeg gjenta det - må jeg ta deg i nakken og si igjen at jeg ikke vil snakke med Sinn Fein, at mitt parti ikke snakker med Sinn Fein og at enhver som snakker med Sinn Fein vil bli kastet ut av mitt parti.

Andre ledende politikere i DUP, som nå ser ut til å komme ut av valget som Nord-Irlands største parti, er ikke på langt nær så avvisende som Paisley, men det er vanskelig å se at de får gjennomslag så lenge den 77 år gamle partilederen sitter ved roret. Dette er fullt og helt hans parti - han stiftet det og han har styrt det med hard hånd i over 30 år.

Dødvanne

- En skal virkelig være optimist dersom en tror at Sinn Fein og DUP vil danne regjering sammen. Som det ser ut nå vil fredsavtalen bli liggende i dødvanne på ubestemt tid. Det mest realistiske alternativet er at Nord-Irland fortsatt vil bli styrt fra London i en tid framover, hvor lenge er umulig å spå, sier professor Paul Bew ved Queens University i Belfast.

DUP er det eneste av de fire store partiene i Nord-Irland som gikk til valg som en klar motstander av fredsavtalen, som de mener ikke virker og gir for mange innrømmelser til republikanerne som har et forent Irland som mål.

Irlands statsminister Bertie Ahern sa etter et møte med sin britiske kollega Tony Blair fredag at det kan bli aktuelt med mindre endringer i Langfredagsavtalen, men at prinsippene i avtalen står fast.

- Det blir ikke aktuelt med noen reforhandling av avtalen, sa Ahern, noe Tony Blair også slo fast før valget.

Presset Trimble

Motstanden mot fredsavtalen er voksende også innen tidligere førsteminister David Trimbles parti UUP, og det er nå fornyet press på fredsprisvinneren om at han må gå av som partileder.

- Det er fortsatt en viktig jobb som skal gjøres, og jeg har ingen planer om å trekke meg, sa Trimble fredag.

Selvstyret i Nord-Irland har møtt mange hindre siden Langfredagsavtalen ble underskrevet i 1998. Selvstyret har vært midlertidig opphevet fire ganger.

Sist det skjedde var i oktober i fjor, da det ble avslørt at IRA hadde en spionring inne i regjeringslokalene på Stormont. Siden den gang har provinsen vært direkte styrt fra London.

(NTB-Trine Andersen)