Ian Smiths gård okkupert

Tidligere statsminister Ian Smiths bondegård i det sentrale Zimbabwe er invadert av krigsveteraner. Det opplyser sønnen og en nabo av Smith.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sønnen Alec Smith opplyser at rundt 50 krigsveteraner kom til gården i går.

- De ser ut til å drive med sine egne saker der de har slått seg ned, sa sønnen, som føyde til at den 81 år gamle faren var i Harare.

Smith var statsminister i det daværende Rhodesia da han i november 1965 erklærte kolonien for uavhengig av Storbritannia. I 1977 gikk han med på flertallsstyre etter en opprivende borgerkrig.

Mannen som erstattet ham, president Robert Mugabe, sto fredag fram og ba om normale tilstander, men enten hører ikke hans tilhengere på ham lenger eller så farer han med tomt snakk. Flere hvite farmere kunne søndag fortelle at volden mot landarbeiderne fortsetter.

Flere bønder i Matabeleland og det sentral Zimbabwe måtte forlate sine gårder og søke tilflukt i nærliggende byer etter å ha mottatt trusler fra de såkalte krigsveteranene.

- Det er fremdeles masse trusler og det har fått noen farmere til å sette kursen for byen denne helgen, sa en talsmann for de kommersielle bøndenes forening, CFU.

(NTB)