Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ianke trekker Balkan-uttalelse

Sjefen for presse- og informasjonsavdelingen i Forsvarets Overkommando, Erik Ianke, trekker tilbake sin uttalelse om at forsvarssjef Arne Solli og Forsvaret er skeptisk til norsk deltakelse i krigen i Jugoslavia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ianke benekter ikke å ha kommet med uttalelsen som falt i en paneldebatt om «Norge i krig» på konferansen Media 2000 i Bergen torsdag.

- Men dette var en uheldig formulering som kom fram i en meget frisk debatt, sier Ianke til NTB.

På konferansen sa Ianke videre at Forsvaret og forsvarssjefen har en lunken holdning til den norske deltakelsen i krigen.

Forsvarssjef Arne Solli, som fredag fratrer sin stilling, har i den offentlige debatt vært taus i spørsmålet om det er riktig av Norge å delta i krigen på Balkan. Solli var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

Etter det NTB kjenner til, vil han avkrefte de uttalelsene som Ianke kom med på konferansen i Bergen.

Gikk over grensen

En av årsakene til at Forsvaret er skeptisk til den norske deltakelsen på Balkan, er at det ikke foreligger en klar strategi i NATO om hvordan krigen skal avsluttes, påpekte Ianke i Bergen.

Men etter å ha fått kritikk fra kolleger for å ha gått over grensen med sine uttalelser, sier Ianke at det norske forsvaret lojalt følger regjeringens beslutning.

- Forsvaret vil vedlikeholde det engasjementet Norge har forpliktet seg til på Balkan, sier han til NTB.

Blomsterbarn

Ianke tror at krigen på Balkan blir langvarig.

- Dette er en krig iverksatt av blomsterbarna fra -68 som nå har kommet til makten. Den er politisk styrt, og jeg tror krigen kan vare lenge, sa han under konferansen.

Ianke mener terskelen for å gå inn med bakkestyrker må være svært høy.

- Skal NATO inn med bakkestyrker, er det helt nødvendig at dette har støtte i opinionen og blant alle partier på Stortinget, sa han.

Ianke sa videre at «en krig på bakken blir grisete».

- Det vil bli store tap på begge sider der soldater vil komme hjem i kister. Særlig for amerikanerne vil dette bli vanskelig med tanke på Vietnam-krigen, fortsatte han.

Marshall-plan

Ifølge Ianke må det en Marshall-plan til av den typen vi hadde etter 2. verdenskrig for å gjenoppbygge Jugoslavia når krigen en gang er over.

- Planene og gjennomføringen av gjenoppbyggingen etter konflikten i Bosnia har ikke vært oppmuntrende. Skal en oppbygging bli vellykket, må det en Marshall-plan til, sa Erik Ianke.

(NTB)