IBM: - Én må bytte jobb

IT-selskapet IBM har krystallklare regler: Når en sjef innleder et forhold til en av sine underordnede, må en av dem bytte jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tillater ikke at partnere eller ektepar har samme rapporteringslinjer. Begrunnelsen er enkel: Personer som lever i forhold med en annen person fra jobben, vil vanskelig være objektive når det gjelder lønnsfastsettelser, forfremmelser og liknende. Når slike forhold oppstår, forsøker vi å finne alternativ jobb til en av de to. Ettersom vi er et stort selskap med 1500 ansatte, greier vi som regel å få det til, sier personaldirektør Eivind Stokke i IBM.

Han sier at reglene også forutsetter at kjærestene selv sier fra.

- Begge har et ansvar for å si fra så fort som mulig om forholdet. Reglene er også så godt kjent hos oss at det som regel skjer, sier Stokke.

De fleste selskaper av en viss størrelse har slike regler.

- Forhold mellom ledere og underordnede skaper kompleksitet i organisasjonen, for dem selv og for omgivelsene. Selv mistanke om skjulte allianser skaper problemer i en organisasjon, sier konsulent i ledelse og organisasjon ved Institutt for Medskapende ledelse, Rolf Olsen. Han følger opp ledere i store selskaper.

- Organisasjoner skal være rasjonelle instrumenter, og hierarkier er til for å fremme rasjonalitet. Kjærlighetsforhold vil skape uklarhet og kompleksitet. Det er ikke noe galt i at mennesker treffes og blir glade i hverandre, men for organisasjonen blir det det. Det blir uklarhet om hvordan informasjonsstrømmen går, hvor rasjonelle beslutningene er, sier Olsen til Dagbladet.