Ibsen i all evighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Denne såkalte Ibsen-skandalen i Bergen er bare barnematen. Bare vent til jeg setter opp min kombinasjon av Ibsens «Brand» og «Peer Gynt» under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Sannhet! Løgn! I forening.

Kraftlyrikeren Hagbart Smergel slipper to digre kofferter i gulvet og tørker svetten.

– Rekvisistter, forklarer han. – En trailer er på vei oppover med resten. Pluss en dyretansport og en egen bil fra Raufoss Ammunisjonsfabrikk.

– Jeg har ikke sett denne forestillingen på programmet?

– Du kan kalle meg etteranmeldt. Jeg har leid bakgården på Håkons Pub.

– Hvilken kveld spiller du?

– Hvilken kveld? Hør her, du er full av borgerlige fordommer. Teater er noe som foregår fra halv åtte til ti, liksom. Jeg bygger på andre prinsipper. Stykket starter i ettermiddag og tar egentlig aldri slutt.

– Du må vel gi deg ved stengetid?

– Jeg har fått dispensasjon. Jeg kjører dag og natt hele uka. Peer Gynt og Brand møtes, først på Gjendineggen, deretter på toppen av pyramidene i Egypt. Gjendineggen er formet som en bardisk, mens de egyptiske greiene er bygd opp med legoklosser. Peer Gynt er utstyrt med bukkehorn og revehale, mens Brand står i fyr og flamme hele forestillingen igjennom.

– Hvordan skal du illudere ild?

– Illudere? Det er her Raufoss Ammunisjonsfabrikk kommer inn i bildet. Pluss noen pyrotekniske eksperter fra norsk film. Jeg kommer til å være helt trygg, selv om flammene står til himmels.

– Skal du spille Brand?

– Jeg spiller alle rollene! Det blir mye fyking fram og tilbake. Jeg har brannsløukningsapparater og grillvæske klart bak scenen. Men jeg har en fyr til å passe på alle dyrene.

– Alle dyrene?

– Det blir en del kameler, reinsdyr, rotter, hakkespetter, en og annen grevling. Pluss alle meitemarkene.

– Meitemark?

– De skal liksom symbolisere Bøygen. Vi hiver en tønne med mark over Peer Gynt og begraver ham fullstendig. Deretter slipper vi løs en haug med levende gjedder som gumler i seg godteriet.

– Hva med publikum. Blir det servering?

– Gjeddekake og Mjøsas hvite svane. Håndtråkket av Peer Gynt, flambert av Brand.