MORSOMT ELLER USMAKELIG?. Flere kunder syntes bildeteksten vitner om sexisme. Skjermdump: Ica Maxi Växjö / Expressen / Colourbox
MORSOMT ELLER USMAKELIG?. Flere kunder syntes bildeteksten vitner om sexisme. Skjermdump: Ica Maxi Växjö / Expressen / ColourboxVis mer

Ica-butikken hadde ikke tenkt tanken på bildeteksten de skrev skulle skape rabalder

«Spark det mannssjåvinistiske svinet!»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): ICA Maxi i Växjö i Sverige har ikke vært heldige med sitt siste stunt i sosiale medier. Til et bilde av vann- og honningmeloner skrev de at «tjejarna på fruktavdelningen har schyssta (fine) meloner».

Det var det ikke alle som likte.


«Dette er utålelig. Spark det mannssjåvinistiske svinet som trodde han var morsom!», skrev Paula Mellberg (24) under bildet, gjengir svenske Expressen

- Tenkte ikke tanken - Jeg opplevde bildet som veldig ubehagelig og støtende, utdyper hun overfor avisa. 

En annen ba om en forklaring. 

Ica-butikken hadde ikke tenkt tanken på bildeteksten de skrev skulle skape rabalder

«Hadde vært interessant med en forklaring på hvordan dere tenkte (eller ikke tenkte)». 

Bildet, som etter kritikken haglet inn på Facebook er fjernet, viste både hele og oppkuttede meloner. Johan Herdeby, butikk- og markedssjef ved icabutikken, forstår seg ikke på kritikken. 


- Kritikken blir litt tullete, synes jeg personlig. 

For «schyssta meloner» var på ingen måte en referanse til kvinnebryst, sier han ifølge Expressen. Sjefen tenkte visstnok ikke engang tanken, men mener «schyssta» - hyggelige/fine, på norsk - var en beskrivelse av de «schyssta varene» Ica har i sin butikk. 

- Ordspillet i seg selv synes jeg er lystig. Det har ingenting med trakassering å gjøre. Det er et bilde av en melondisk, jeg ser ikke hva som er undertrykkende. Ikke når det er jentene (i butikken, red.journ.) selv som har valgt å legge det ut, sier han.

- Hvorfor seksualisere hele tida?  - Vi hørte på kritikken og valgte å ta bort bildet. Jeg tenkte det skulle bli en positiv snakkis, men det ble det ikke. 

24 år gamle Paula gir seg ikke, og sier hun er lei hverdagstrakassering av kvinner. Selv skal hun ha fått stygge kommentarer etter å ha vært kritisk mot bildet.  

MELDINGEN: «Tjejarna på fruktavdelningen har schyssta meloner!». Skjermdump. Facebook / ICA Maxi Växjö / Expressen
MELDINGEN: «Tjejarna på fruktavdelningen har schyssta meloner!». Skjermdump. Facebook / ICA Maxi Växjö / Expressen Vis mer

- (...) At man står opp mot hverdagssexisme og blir sett på som en bråkmaker, er uhørt - men vanlig. Jeg har fått nok av at folk tøyser på andres bekostning. Hvorfor skal man seksualisere kvinner hele tida? Jeg blir så lei, sier hun til Expressen.

Det er helligdag også i Sverige i dag, så ingen av butikksjefene var tilgjengelig for kommentar om saken i Dagbladet, opplyser butikken.