DAGLIGVARER: ICA stengte 28 butikker i Norge i fjor, men Rimi består. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
DAGLIGVARER: ICA stengte 28 butikker i Norge i fjor, men Rimi består. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

ICA Norge tapte nesten to millioner om dagen i fjor

ICA Norge lakk som en sil, stengte tilsammen 28 butikker og tapte 691 millioner kroner i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): For bare ti år siden omsatte ICA Norge for over 22 milliarder kroner i Norge, og hadde en markedsandel på 24,5 prosent.

I dag er selskapet den minste av de fire store aktørene med en markedsandel på rundt 11 prosent, skriver Finansavisen i dag.

I fjor økte markedet med 3 prosent, mens omsetningen i ICA Norge falt med nye 2,7 prosent til 16,6 milliarder kroner. Driftsunderskuddet endte på rekorddårlige 691 millioner svenske kroner, 102 millioner kroner verre enn i 2012.

Kutter og kutter
ICA Norge fortsatte å kutte i butikkporteføljen i fjor og stengte tilsammen 28 butikker. ICA Maxi ble lagt ned og alle ICA Nær-butikkene er nå enten stengt eller omprofilerte til Matkroken. Da står ICA Norge igjen med Rimi, ICA Supermarked og Matkroken.

Men også disse sliter, skriver Finansavisen. Ifølge årsrapporten mistet Rimi 1,3 prosent av omsetningen, ICA Supermarked mistet 5,6 prosent, mens Matkroken gikk tilbake 0,4 prosent, alt målt på sammenlignbare butikker.

Drepte nesten Rimi
Portugiseren Antonio Soares ledet Ica Norge fra august 2008 til våren 2012. I løpet av disse årene tapte Ica 3,9 milliarder kroner i Norge, mens markedsandelen stupte fra over 17 prosent i 2007 til drøye 12 prosent i 2012.

- Jeg angrer ikke på noe. Det eneste må være at jeg ikke kom fem år før. Feilene ble begått før min tid gjennom de mange omprofileringene, sier Soares til DN. Han mener eierne var i ferd med å drepe Rimi da han kom.

- De hadde da holdt på å omprofilere Rimi-butikker til Ica Nær siden 2004. Noe av det første jeg sa til konsernsjef Kenneth Bengtson var at omprofileringen måtte stoppes umiddelbart, ellers ville det gå helt galt. De ville drept hele Ica Norge, sier Soares til avisen.

Konkurransetilsynet griper inn
I dag ble det også kjent at Konkurransetilsynet mener innkjøps- og distribusjonssamarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen er ulovlig, og at samarbeidet må opphøre.

Konkurransetilsynet mener avtalen er i strid med konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende avtaler.

Rema-direktør Ole Robert Reitan legger en mulig avtale med Coop på is etter Konkurransetilsynets varsel om at de vil stanse samarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen.

Flere nyheter Tidoblet lønna
Her er boliglånene billigst akkurat nå
Overdådig Capone-luksus selges for 50 millioner