Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ICA-sjefen har en plan B

Ica-sjef Per Strömberg trenger NorgesGruppen-avtalen for å unngå nye milliardtap, og advarer mot høyere priser dersom selskapet forsvinner fra det norske markedet.

HANDEL: — Har man utfordringer et sted, legger man relativt mer tid og ressurser dit, sier  Ica-toppsjef Per Strömberg om virksomheten i Norge. Foto: Thomas C. Høie
HANDEL: — Har man utfordringer et sted, legger man relativt mer tid og ressurser dit, sier Ica-toppsjef Per Strömberg om virksomheten i Norge. Foto: Thomas C. Høie Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Thomas C. Høie / Finansavisen): «Lave priser hver dag!» lover Rimi på sine plakater, men eieren Ica Norge kunne like gjerne skrevet «Taper penger hver dag!».

Siden 2007 er det akkumulerte underskuddet 5 milliarder kroner, eller nærmere 14 millioner kroner hver uke i snitt, skriver Finansavisen.

For snart ett år siden ble dagligvarekonsernet enig med NorgesGruppen om en avtale for innkjøp og distribusjon, og Ica-sjef Per Strömberg liker dårlig nyheten fra Norge om Rema og Coops Core.

- Vi oppfatter utspillet som en måte for våre konkurrenter til å påvirke det norske Konkurransetilsynet. Vi stoler på at myndighetene er uavhengige og profesjonelle nok til ikke å ta hensyn til den type utspill, sier han til avisen.

10. januar skal Konkurransetilsynet si ja eller nei til samarbeidet mellom Ica og NorgesGruppen.

- Hva er plan B?

- Vi har sagt hele tiden at vi ikke vil snakke om alternative planer dersom vi ikke får en godkjennelse. Det får vi komme tilbake til når svaret fra Konkurransetilsynet er klart, sier Strömberg.

- Men dere jobber med en plan?

- Ja, det er vår oppgave å forberede oss på alternativer.

Uholdbar situasjon I første etasje på hovedkontoret i Solna utenfor Stockholm sentrum kan Strömberg handle i en gigantisk Ica Maxi, og på kontoret er det «hjemmelagde» Ica-pepperkaker, mandariner og pappkrus med kaffe.

Siviløkonomen startet som toppsjef i april i 2012, og beskriver situasjonen for Ica i Norge som «veldig problematisk». Markedsandelen har falt fra 28 til 12 prosent gjennom 2000-tallet, mens antall butikker er halvert til under 600.

- Det var et velkjent faktum at vi hadde tapt penger over lang tid i Norge, sier Strömberg.

Én måned senere erstattet Thorbjørn Theie - med bakgrunn fra NorgesGruppen - Antonio Soares i den norske delen av dagligvarekonsernet.

- Vi begynte å analysere situasjonen. Det var en uholdbar situasjon på innkjøpspriser og logistikk, som overskygget mye annet. For å kunne skape forutsetninger for at selskapet kan gå bra er vi avhengig av en løsning, sier Strömberg.

Holder ut Løsningsforslaget ble lagt på bordet for snart ett år siden, og er en femårig samarbeidsavtale med NorgesGruppen. Forslaget er til behandling hos Konkurransetilsynet.

- Synes du prosessen har tatt lang tid?

- Ja, vi synes utredningen har pågått lenge, sier Strömberg.

Selv om de norske butikkene står for under 20 prosent av Icas samlede omsetning, tar nabolandet mer enn 20 prosent av tiden til konsernsjefen.

- Har man utfordringer et sted, legger man relativt mer tid og ressurser dit. Slik fungerer det alltid, sier han.

- Har du en tidsplan for å snu utviklingen i den norske delen?

- Som alltid må vi se at forutsetningene for lønnsomhet finnes. Så lenge de gjør det holder vi ut i Norge.

- Kan det være aktuelt å selge butikkene?

- Hva vi gjør hvis vi ikke får gjennom vårt ønske må vi komme tilbake til. Vi fokuserer på samarbeidsavtalen med NorgesGruppen, og prater ikke om alternativer som kan finnes.

Møter motbør Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan har gått hardt ut mot Ica/NorgesGruppen, som han mener gir mindre konkurranse og dermed høyere priser.

- Jeg har vanskelig for å forstå kritikken, sier Strömberg.

Han mener det er et enkelt prinsipp; får Ica mer konkurransedyktige innkjøpspriser og bedre distribusjon vil det føre til bedre priser.

- Vi blir en tøffere og sterkere spiller, og jeg kan av den grunn forstå irritasjonen til enkelte av våre konkurrenter.

- Hva skjer hvis Ica forsvinner?

- Skulle det bli færre aktører, vil prisbildet på sikt bli dårligere, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Olav Thons beste år har vært de siste 20
Hegnar om merkevaren Northug
John Fredriksen har mistet 3,4 mrd på tre uker