ICA tilbakekaller svenske pølser etter listeriafunn

Pølsene kan ha vært til salgs ved svenskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De infiserte pølsene er av merkene ICA og Euroshopper, er i pakker på 630 og 900 gram, og har best før-dato 14. og 16. september, ifølge Sveriges Radio.

Listeriabakteriene ble oppdaget ved en rutinekontroll, og pølsene kan ifølge NRK også ha vært til salgs ved svenskegrensa.

Også pølser av merket Lithells tilbakekalles, etter at dagligvarekjeden Atria Scandinavia fant listeria i seks partier med wienerpølser med best før-dato 17.-19. september.

Personer med nedsatt immunforsvar er ifølge Folkehelseinstituttet spesielt utsatt for å bli syke av listeriabakterier. Hos eldre, nyfødte og personer med underliggende sykdommer kan selv små smittedoser føre til sykdom og i verste fall død. For gravide kan bakterien føre til ufrivillig abort.

Andre kan også bli syke av bakterien, men symptomene er vanligvis lettere og de tåler noe større mengder av bakterien enn folk som er mer utsatt.

Listeriabakterier vokser ved kjøletemperatur, og spesielt utsatt er matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten først å bli varmet opp. Bakteriene dør vanligvis hvis de blir varmet opp til rundt 70 grader eller mer.

(NTB)