FREDSPRIS: Beatrice Fihn trodde hun fikk en tulletelefon fa hun fikk vite om fredsprisen. Her med kollega Grethe Ostern. Video: AP / Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFR Vis mer

ICAN-lederen trodde det var en tulletelefon

- Jeg fryktet at det var en spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for ICAN sier hun er overlykkelig og beæret over at organisasjonen har fått Nobels fredspris. Først trodde hun imidlertid det var en spøk.

- Jeg fryktet at det var en spøk. Det er bare veldig, veldig vanskelig å innse, og du blir så nervøs for at det ikke er sant. Det var ikke før nobelkomiteens leder talte på direktesendt TV og sa navnet ICAN at vi faktisk innså at vi hadde fått prisen, sier ICAN-leder Beatrice Fihn.

Da hun endelig skjønte at organisasjonen hadde fått prisen, ble det umiddelbare sjokket erstattet med ren glede.

- Jeg føler meg utrolig beæret og lykkelig. Dette gjør alle timene og årene med arbeid som folk har lagt ned for å få til FN-traktaten, virkelig verdt det, sier Fihn.

Hun sier hun fikk vite at hun fikk prisen via telefon bare få minutter i forkant av kunngjøringen og betegner det hele som veldig spesielt.

Minen hennes ble imidlertid raskt alvorlig da hun fikk spørsmål om hvilken beskjed nobelprisen bør gi til atommaktene, som foreløpig har nektet å undertegne FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

- Atomvåpen er ulovlig nå, på grunn av denne FN-traktaten. Å ha atomvåpen, utvikle atomvåpen, bruke atomvåpen, alt dette vil bli fordømt på det sterkeste av det internasjonale samfunnet. Selv om atommaktene ikke har signert den, vil vi fortsatt kunne legge enormt mye press på dem, sier hun.