ID-ofre frikjent for falske banklån

Rettssaker i kø om ansvarlig hemmelighold av passord til bank-ID.

PRINSIPPSAKER OM BANK-ID: Ofre for ID-tyverier har fått medhold i tingrett for ikke å betale falske lån. Lagmannsretten er neste. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen/Dagbladet.
PRINSIPPSAKER OM BANK-ID: Ofre for ID-tyverier har fått medhold i tingrett for ikke å betale falske lån. Lagmannsretten er neste. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tre ferske dommer i Oslo tingrett, i Gjøvik tingrett og i Kongsberg og Eiker tingrett har gitt ofre for stjålet identitet medhold i at de ikke er ansvarlige for bankgjeld som er opprettet i deres navn av id-tyver.

Oslo tingrett dømte fredag en 36 år gammel mann fra Romerike til tre års fengsel for omfattende lånebedragerier, det meste i navnene og identitetene til fire andre menn.

I denne dommen blir erstatningskravene rettet mot den dømte 36-åringen selv, ikke til personene som har fått misbrukt sin ID.

36-åringen er dømt for 108 bedrageriforhold til om lag 12 millioner kroner mot et 30-talls banker. I tillegg omfatter dommen 90 forsøk på å få utbetalt ytterligere 15 millioner.

Rettssaker i kø

Rettssaker står i kø om tolkning av hvor grensen går for ditt ansvar for at andre ikke får tilgang til passordet på din bank-ID.

Komplett Bank, som tapte et krav i Kongsberg og Eiker tingrett på 119 000 kroner mot en kvinne som ikke visste at lån var tatt opp i hennes navn, har anket saken til høyere rettsinstans.

Omkampen om lånet som kvinnen nekter å betale, er berammet i Borgarting lagmannsrett til 18. og 19. mai neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer