Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ID-ofre frikjent for falske banklån

Rettssaker i kø om ansvarlig hemmelighold av passord til bank-ID.

PRINSIPPSAKER OM BANK-ID: Ofre for ID-tyverier har fått medhold i tingrett for ikke å betale falske lån. Lagmannsretten er neste. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen/Dagbladet.
PRINSIPPSAKER OM BANK-ID: Ofre for ID-tyverier har fått medhold i tingrett for ikke å betale falske lån. Lagmannsretten er neste. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

Tre ferske dommer i Oslo tingrett, i Gjøvik tingrett og i Kongsberg og Eiker tingrett har gitt ofre for stjålet identitet medhold i at de ikke er ansvarlige for bankgjeld som er opprettet i deres navn av id-tyver.

Oslo tingrett dømte fredag en 36 år gammel mann fra Romerike til tre års fengsel for omfattende lånebedragerier, det meste i navnene og identitetene til fire andre menn.

I denne dommen blir erstatningskravene rettet mot den dømte 36-åringen selv, ikke til personene som har fått misbrukt sin ID.

36-åringen er dømt for 108 bedrageriforhold til om lag 12 millioner kroner mot et 30-talls banker. I tillegg omfatter dommen 90 forsøk på å få utbetalt ytterligere 15 millioner.

Rettssaker i kø

Rettssaker står i kø om tolkning av hvor grensen går for ditt ansvar for at andre ikke får tilgang til passordet på din bank-ID.

Komplett Bank, som tapte et krav i Kongsberg og Eiker tingrett på 119 000 kroner mot en kvinne som ikke visste at lån var tatt opp i hennes navn, har anket saken til høyere rettsinstans.

Omkampen om lånet som kvinnen nekter å betale, er berammet i Borgarting lagmannsrett til 18. og 19. mai neste år.

Advokat Kjetil Vangsnes i Kredinor førte saken for Komplett Bank i Kongsberg og Eiker tingrett. Det var motparten som først gikk til forliksrådet og så ble henvist til tingretten for å få lånekravet fra Komplett Bank på 119 000 annullert.

Hun vant fram, og advokat Vangnes sa til Dagbladet fredag morgen at han skulle kontakte oppdragsgiver Komplett Bank om hva han si om anken. Verken advokaten eller banken har hørt av seg.

Samboer dømt

Kvinnens tidligere samboer har innrømmet ID-tyverier, og er dømt til tre års fengsel for grovt bedrageri og misbruk av identitet.

Ifølge Aftenposten sitter kvinnen tilbake med restgjeld for om lag 600 000 kroner på i alt 12 usikrede lån, tatt opp i hennes navn av den dømte ekssamboeren.

I søksmålet mot Komplett Bank, som hun vant, sier tingretten at hun ikke har opptrådt klanderverdig med passordet til sin bank-ID.

En rekke saker om ID-tyveri kommer i etterkant av en straffesak i en tingrett i Finnmark i november i år. Der er en mann i 20-åra tiltalt for grovt bedrageri og for sju ID-tyverier i den mest omfattende saken i Finnmark noen gang om «falske» banklån.

Mannen er tiltalt for å ha tatt opp i alt 102 lån i navnene til sju familiemedlemmer og nære relasjoner. 35 banker har gitt usikrede lån fra elektroniske søknader for i alt 10,4 millioner kroner. Han nekter straffskyld.

Finnmark: ID-ofre nekter å betale

Advokat Håvard Utstøl Jakobsen i Advokatfirmaet Rekve Pleym & Co. er bistandsadvokat for fire av ofrene, som sitter igjen med personlig gjeld på opptil 3,3 millioner kroner.

Han sier til Dagbladet at hans klienter ikke vedkjenner seg gjelden til banker og låneinstitusjoner.

Påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, politiinspektør Thomas E. Darell, opplyser til Dagbladet at det allerede er innlevert flere anmeldelser og tatt ut flere søksmål fra långivere og ID-ofre i Finnmark-saken.

Ifølge etterforskningen har tiltalte ikke fått utlevert bank-ID til seg selv i noen av tiltalepunktene.

Ergo må han ha skaffet passord til «gammel» bank-ID hos de sju personene han har tatt opp lån i navnene til.

Tingretten har forskjøvet søksmålene til etter at straffesaken mot den tiltalte mannen er gjennomført.

Nei til seks banker

Gjøvik tingrett avviste i forrige uke krav fra i alt seks banker på samlet en million kroner mot en mann i Oppland.

De seks bankene er Bank Norwegian, Easybank, Instabank, Komplett Bank, Santander Consumer Bank og Storebrand Bank.

Han fikk krav på forbrukslån han ikke kjente til. Mannens tidligere samboer har innrømmet at hun tok opp lånene med hans bank-ID.

Tingretten sier at han har blitt utsatt for grovt økonomisk utroskap, og at han ikke kan holdes ansvarlig for misbruk av kodebruk av kodebrikke.

Han har ikke brutt vilkårene for bruk av bank-ID, heter det i dommen.

Ankefristen utløper først i september. Mannen har politianmeldt ekssamboeren, som ennå ikke hare vært for retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling